Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö 16-vuotiaan saada äänestää?

Kotimaa
 
Minka Nordström

Eduskuntavaalien äänestysikäraja on 18 vuotta. Vielä ennen vuotta 1975 äänestysikäraja oli 20 vuotta, ja ennen vuotta 1945 se oli 24 vuotta.

Viime vuosina on keskusteltu erityisesti siitä, tulisiko äänestysikärajaa laskea 16 ikävuoteen vai pitäytyä nykyisessä.

Miksi äänestysikäraja on juuri 18 vuotta, akatemiatutkija Hanna Wass
Helsingin yliopistosta
?

"Keskeisin syy on se, että 18 vuotta on määritelty yleiseksi täysikäisyyden rajaksi. Äänestämistä pidetään niin perustavanlaatuisena kansalaisoikeutena, että sen on järkevää olla linjassa muidenkin täysikäisyyden oikeuksien kanssa. Monilla argumenteilla, joita me nykyään esitämme äänestysikärajan puolesta, on pitkä historiallinen tausta. 18 vuotta ei ole mikään absoluuttinen ikä, joka olisi aina ollut äänestysikärajana.

Voisiko äänestysikäraja
olla 16 vuotta?
"Esimerkiksi Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa on osoitettu, että 16–17-vuotiaat ovat selvästi muita vähemmän kiinnostuneita politiikasta ja että he tietävät vähemmän. Toisaalta Itävallassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että 16–17-vuotiaiden kiinnostuksen taso on noussut sen jälkeen, kun heille on annettu äänioikeus. Ei myöskään ole havaittu merkkejä siitä, että he olisivat vähemmän kykeneväisiä äänestämään oikein eli sellaista puoluetta, joka edustaa äänestäjän omaa yhteiskunnallista näkemystä."

"Itävallasta saadut tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei ole mitään hävittävää, jos äänestysikärajaa lasketaan. Ensimmäiset vaalit ovat keskeisiä sen suhteen, että muodostuuko ihmiselle ylipäätään äänestystapaa. Jos äänestysikä taas on 16, on paljon todennäköisempää, että ensimmäiset vaalit sijoittuvat ajankohtaan, jolloin ollaan vielä koulussa ja vanhemmat saattavat patistaa äänestämään."

Mikä on tärkein äänioikeuteen vaikuttava asia?
"Yleisin syy on varmasti äänestäjien kypsyys. Olennaisia tekijöitä ovat myös esimerkiksi riittävä tietämys politiikasta ja motivaatio osallistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat