Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi selviää syöpäsairaudesta

Alueellisia eroja paranemisessa on vain joidenkin syöpätyyppien kohdalla

Kotimaa
 

Entistä useampi syöpään sairastunut suomalainen paranee syövästä. Nykyisin kaksi kolmesta syöpäpotilaasta paranee viiden vuoden kuluessa sairauden toteamisesta.

Tiedot ilmenevät Syöpärekisterin keskiviikkona julkaisemasta vuositilastosta. Syöpään sairastuneiden elossaoloennuste on parantunut neljä prosenttiyksikköä uusimmalla seurantajaksolla vuosina 2010–2012 verrattuna aiempaan seurantajaksoon, joka koski vuosia 2007–2009. Syöpäpotilaiden viiden vuoden suhteellinen elossaololuku on miehillä 66 prosenttia ja naisilla 69 prosenttia. Erot eri syöpätyypeistä selviämisen välillä ovat kuitenkin suuria.

Suhteellinen elossaololuku kertoo, kuinka suuri osa syöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluessa sairauden toteamisesta verrattuna muuhun samanikäiseen väestöön.

Ensimmäistä kertaa Syöpärekisterin tilastoissa ovat mukana myös alueelliset erot syövästä selviytymisessä. Alueellisia eroja ei juuri ole muutamaa syöpätyyppiä lukuun ottamatta. Näitä ovat ihomelanooma, aivokasvaimet ja eturauhassyöpä, joista selviäminen vaihtelee merkittävästi alueesta riippuen.

Levinneessä ihomelanoomassa viiden vuoden elossaololuvut ovat huonoimmat Oulun yliopistosairaalan alueella. Syöpärekisterin johtaja Nea Malila kertoo, että Pohjois-Suomessa ihomelanooma on harvinaisempi sairaus kuin muualla maassa.

"Voi olla niinkin, että Pohjois-Suomessa diagnoosin saaminen viivästyy, koska ihmiset eivät osaa epäillä sairastuneensa ja hakeutuvat tutkimuksiin myöhemmin. Myös pitkät välimatkat voivat vaikuttaa tutkimuksiin hakeutumiseen", Malila sanoo.

Aivokasvaimesta selviämisen osalta alueelliset erot voivat Malilan mukaan selittyä sillä, että hyvälaatuisia aivokasvaimia, joissa paranemisennuste on hyvä, ei kaikissa sairaanhoitopiireissä tilastoida samalla tarkkuudella. Esimerkiksi Helsingin yliopistosairaalan vastuualueella aivokasvaimeen sairastuneista miehistä noin 60 prosenttia oli elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosist. Turun alueella osuus oli 48 prosenttia.

Helsingin ja Tampereen yliopistosairaaloiden alueilla eturauhassyövän PSA-testaus nostaa elossaololukua suhteessa muihin alueisiin.

Seulonnalla todetaan paljon paikallisia ja hitaasti eteneviä eturauhassyöpiä, jotka muuten saattaisivat jäädä elinaikana toteamatta.

"Levinneiden eturauhassyöpien osalta tilastollisesti merkitsevää eroa eri sairaanhoitopiirien välillä ei ole", Malila sanoo.

Keskiviikkona julkaistun syöpätilaston mukaan 32 092 suomalaista sairastui uuteen syöpään vuonna 2013.

"Eturauhassyövät ja rintasyövät kuuluvat yleisimpiin ja myös hyväennusteisiin syöpätyyppeihin. Ne ovat myös niitä syöpiä, jotka yleistyvät eniten väestön ikääntyessä", Malila kertoo.

Syöpärekisterin vastaava lääkäri Maarit Leinonen arvioi, että alueellisiin eroihin vaikuttavat todennäköisesti erilaiset taustatekijät, kuten syöpäpotilaiden terveydentila ennen sairastumista.

"Itä- ja Pohjois-Suomessa on esimerkiksi enemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin muualla maassa. Potilaan terveydentila vaikuttaa siihen, millaisia syöpähoitoja hänelle voidaan antaa", Leinonen sanoo.

Oikaisu 9.4. kello 10.21: Alkuperäisessä grafiikassa oli virhe eturauhassyövän, ihosyövän (ei-melanooma) ja ihomelanooman eloonjäämisluvuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat