Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä tuntuu äänestää ensimmäistä kertaa?

Lukiolainen pohti äänestyskonkarin kanssa vaalien merkitystä

Kotimaa
 
Meri Luukkanen
"Valitse puolue, joka ajaa sinulle tärkeitä arvoja"
"Valitse puolue, joka ajaa sinulle tärkeitä arvoja"
Äänestämisen veteraani Margaretha Starck pohtii, käyvätkö nuoret nykyään vaalitilaisuuksissa. Hän uskoo, että ehdokas paljastuu paremmin fyysisessä tapaamisessa kuin netin kautta. Video on Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksen tuotantoa.

Kun ensi kertaa äänestävä Linnea Kukkonen, 18, ja äänestyskonkari Margaretha Starck, 75, istuvat alas nuorten toimintakeskus Hapen sohville, keskustelu käynnistyy heti vilkkaasti. Ensin puhutaan koripallosta ja sitten politiikasta.

"Ei jännitä", Kukkonen hymyilee.

Vaaleista on tulossa molempien mielestä mielenkiintoiset.

"Hallitus on saanut aikaan täyskaaoksen. Pitkiin aikoihin ei ole ollut näin mielenkiintoisia vaaleja", Starck sanoo.

"Minulle äänestäminen on tapa vaikuttaa, kun en ole enää aktiivisesti kansalaistoiminnassa mukana."

Eläkkeelle jäänyt luokanopettaja Starck on toiminut myös tutkijana Yleisradiossa. Peruskoulutukseltaan hän on psykologi. Starck on toiminut myös opetusministerin eritysavustajana.

Kukkonen opiskelee Helsingin medialukiossa. Hän tunnustautuu yhteiskuntanörtiksi.

"Olen poliittisesti aika valveutunut. Koko kaveripiirini on."

Kukkonen kertoo, että hänellä on vahvat moraaliset arvot, joiden perusteella hän äänestää lähestyvissä vaaleissa.

Mitkä ovat hyvät perusteet äänestämiselle?

Naiset ovat samoilla linjoilla: tuloerojen pienentäminen, tasa-arvon edistäminen, maahanmuuttomyönteisyys ja ympäristöasiat vaikuttavat.

"Nuorempana en katsonut sukupuolta tai kieltä. Nyt, kun on löytynyt sopiva kandidaatti, äänestän samaa ehdokasta kuin edellisissä vaaleissa: naista, joka hallitsee ruotsin kielen. Hän ei ole tuottanut pettymystä", suomenruotsalainen Starck kertoo.

Myös Kukkonen sanoo äänestävänsä naista.

"Naiset äänestävät miehiä, mutta miehet äänestävät naista hyvin harvoin", Starck kommentoi.

"Sosiaaliset normit", Kukkonen pyörittelee silmiään. Starck nyökkää.

Kun näiden kahden naisen eteen avataan Helsingin Sanomien politiikan sivut, molemmat kertovat ymmärtävänsä lähes kaikki uutiset. Sen sijaan sote-uudistuksesta ei kumpikaan ole saanut selkoa.

"Olen jonkun jutun lukenut. Mutta jos joku nyt pyytäisi selittämään sen, ei onnistuisi", Kukkonen toteaa.

"Ensin yhdistetään kamalasti, ja sitten ei yhdistetäkään. Se on aikamoinen vyyhti, jos ei lähde varta vasten tutkimaan", Starck jatkaa.

Politiikka ei kuitenkaan tunnu kummankaan mielestä vaikealta. Talouspolitiikka puolestaan saa Kukkosen hämilleen – hän sanoo kompastuvansa termeihin, kun taas Starck ruotii politiikan toimittajia lainasanaston käytöstä.

Kukkosen tavoitteena on äänestää tästä eteenpäin jokaisessa vaalissa. Nukkuvien puolueeseen hän ei halua. Starckia kiinnostaa, miten Kukkonen vertailee ja löytää sopivia ehdokkaita.

"Olen tutkinut erilaisia ehdokkaita ja tehnyt puolueseurantaa netissä. Pari vaalikonettakin olen täyttänyt löytääkseni ne hyvät ehdokkaat, jotka eivät ole julkisuudessa. Facebookissa seuraan myös muutamaa ehdokasta."

Starck innostuu kertomaan olevansa Twitterissä.

"Tiedän esimerkiksi jokaisen lukion, jossa Stubb on käynyt. Nuoret mieltyvät ehdokkaaseen usein siksi, että tämä on karismaattinen tai paljon esillä. Silloin kannattaa miettiä, kenen joukoissa seisot", Starck nauraa itsekin 1970-luvulla käytetylle iskulauseelle.

"Minulla se pätee edelleen. Kehottaisin nuoria käymään myös ihan oikeissa vaalitilaisuuksissa. Minulla on käsitys, että ne nuoret, jotka raahautuvat äänestämään pakosta, esimerkiksi vanhempien käskystä, ovat mielipidepropagandan uhreja", hän selittää.

Starck muistuttaa, että poliittisissa vaaleissa ei ole yhdentekevää, mihin puolueeseen ehdokas kuuluu.

"Puolueet ovat viimekädessä ne, jotka määräävät."

 

Toimittaja kuuluu Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen. Helsingin nuorisoasiainkeskuksen hankkeessa nuoret tuovat näkökulmiaan esille mediassa.

Santtu kauppila
Kokenut äänestäjä Margaretha Starck (oik.) ja opiskelija Linnea Kukkonen ovat yhtä mieltä siitä, että äänestäminen on yksi tärkeä vaikuttamisen keino.
Kokenut äänestäjä Margaretha Starck (oik.) ja opiskelija Linnea Kukkonen ovat yhtä mieltä siitä, että äänestäminen on yksi tärkeä vaikuttamisen keino.

"Laita asiat tärkeysjärjestykseen. Kaikkea ei voi saada"
"Laita asiat tärkeysjärjestykseen. Kaikkea ei voi saada"
Tietokirjailija Tommi Uschanov uskoo, että politiikasta annetaan nuorille vääränlainen kuva. "Se on samaan aikaan liian kaunisteltu ja luotaantyöntävä." Video on Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksen tuotantoa.
"Valitse yksi tärkeä asia, johon pitäisi nyt puuttua"
"Valitse yksi tärkeä asia, johon pitäisi nyt puuttua"
Silvia Modig (vas) toivoo eduskuntaan enemmän nuoria kansanedustajia. "Ehkä meidän kulttuurimme on sellainen, että vähän vanhemmat herrat herättävät meissä luottamusta, vaikka se nuori nainen olisikin aivan yhtä pätevä. Äänestäkää niitä nuoria!" Video on Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksen tuotantoa.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat