Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran jätevesien juoksutukset alkavat kahden viikon kuluessa

Kotimaa
 

Kaivosyhtiö Talvivaara Sotkamon konkurssipesä aikoo ratkaista akuutin vesiongelmansa ohijuoksutuksilla kahden viikon kuluessa eli viimeistään viikolla 17.

Ympäristöluvan sulfaattikiintiön täyttymisestä huolimatta konkurssipesä aikoo johtaa kaivosalueen lähivesiin 1,5 miljoonaa kuutiometriä puhdistettua jätevettä.

Kainuun ely-keskukselle keskiviikkona toimittamassaan suunnitelmassa konkurssipesä ilmoittaa aloittavansa juoksutukset joko Pohjois-Suomen aluehallintoviraston luvalla tai ympäristönsuojelulain mukaisen, kriisitilanteita koskevan poikkeusmenettelyn turvin.

Konkurssipesän mukaan akuutti vesiongelma on ennakoimaton, eikä sillä ole muuta mahdollisuutta välttää ympäristön pilaantumisen vaaraa kuin jatkaa vesien ulosjuoksutusta kiintiöiden täyttymisestä huolimatta.

Ely-keskus ilmoitti viime viikolla, että aiemmin esitetyt selvitykset poikkeuksellisesta vesitilanteesta eivät riitä. Yksikön päällikkö Sari Myllyojan mukaan kaivosalueella on syntymässä tilanne, jossa voi aiheutua ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Ely-keskus velvoitti konkurssipesän selittämään, miksi vesialtaiden täyttyminen on konkurssissa olevan yhtiön toiminnasta riippumaton tai poikkeuksellinen tilanne, jonka vuoksi kriisitilannepykälää voi soveltaa.

Konkurssipesän mukaan ennakoimattomia häiröitä ovat olleet muun muassa metallitehtaan toimintahäiriöt, konkurssin alkaminen ja runsaat sateet marras–joulukuussa. Kaivosalueen varastoissa ei ole enää tilaa kevään ja kesän aikana muodostuville sulamis- ja sadevesille.

Vesitilannekaivosalueella on kriittinen. Vesialtaat ovat ääriään myöten täynnä sade- ja valumavesiä, jo puhdistettuja vesiä ja vielä puhdistamattomia vesiä. Jätevesiä on ohjattu myös avolouhokseen, jonne on koottu vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuodon vesiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat