Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskypuuskat kaatoivat puita ja katkoivat sähköjä

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Paneliankosken Voiman verkostoasentaja Sami Hakala katkaisi sähkölinjoille kaatunutta puuta Euron Paneliassa keskiviikkona.
Paneliankosken Voiman verkostoasentaja Sami Hakala katkaisi sähkölinjoille kaatunutta puuta Euron Paneliassa keskiviikkona. Kuva: Juha Sinisalo

Kova puuskittainen tuuli riehui keskiviikkona suuressa osassa maata. Väkevin puuska kirjattiin Raumalla Kylmäpihlajassa, jossa tuulen nopeus oli enimmillään 30,1 metriä sekunnissa.

Kaikkein kovinta tuuli on länsirannikolla ja Etelä-Suomessa, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Voimakkaita puuskia mitattiin myös Paraisilla Fagerholmissa, jossa tuulen nopeus oli 27,5 metriä sekunnissa. Turussa Rajakarissa tuuli puhalsi 26,1 metriä sekunnissa ja Hangossa Russarössä 26 metriä sekunnissa.

Keski-Suomessa puhurit ovat saattaneet tavoitella myrskypuuskan rajaa, joka on 21 metriä sekunnissa. Itärajan tuntumassa puuskien voima oli 15 metrin sekuntivauhdin paikkeilla, Törmä kertoo.

Myös keskituulella mitaten myrskyraja 21 metriä sekunnissa rikkoutui muun muassa Raumalla ja Hangossa. Raumalla Kylmäpihlajassa keskituulennopeus oli peräti 24,6 metriä sekunnissa.

Törmä ennusti tuulen heikkenevän yöllä, mutta myös torstaista on tulossa tuulinen päivä.

Illalla tuulen jo heikentyessä päivystävä meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitoksesta kertoi, että pelastuslaitoksille oli tullut noin 850 vahinkoilmoitusta pääosin kaatuneista puista.

Tuuli kaatoi puita erityisesti Lounais-Suomessa. Sähköviat ovat olleet harmina laajoilla alueilla. Kymmenettuhannet taloudet olivat vailla sähköä esimerkiksi Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Tuuli on puhaltanut lännen ja luoteen suunnasta.

Kovaa puuskatuulta aiheuttaa se, että Jäämeren alueella on matalapaineen keskus ja Suomen lounaispuolella puolestaan korkeapaineen keskus.

Vastaavia tuulia koetaan useasti vuoden aikana, mutta kovat puuskat eivät ole tyypillisiä tähän aikaan vuodesta.

Asiantuntija Esa Niemelä Energiateollisuudesta arvioi, että sähkövikojen määrä ei keskiviikon puuskatuulissa yltänyt välttämättä kovin suureksi.

"Jos vertaa lukumääräisesti vuoden 2011 tapaninpäivän rajuihin myrskyihin, niin silloinhan oli satojatuhansia käyttöpaikkoja ilman sähköjä", Niemelä sanoo.

Poikkeuksellisen paljon sähkövikoja on aiheutunut kovasta tuulesta Niemelän mukaan myös esimerkiksi vuoden 2013 lopulla, kun Eino-myrsky kaatoi puita marraskuussa ja Seija joulukuussa.

Tuulen voimakkuuden lisäksi sähkökatkojen todennäköisyyteen vaikuttaa esimerkiksi maaperän kosteus.

"Esimerkiksi kovien syyssateiden aikaan maaperä on kostea, jolloin puut pääsevät kaatumaan helpommin kuin jos maa on jäässä", Niemelä toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat