Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus haluaa ravistella suomalaiset töihin – lisäksi puolue keventäisi työn verotusta

Kovien keinojen ohella kokoomus keventäisi työn verotusta

Kotimaa
 
mikko stig lehtikuva
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on painottanut koko vaalikevään ajan "äärimaltillisten" palkkaratkaisujen merkitystä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on painottanut koko vaalikevään ajan "äärimaltillisten" palkkaratkaisujen merkitystä. Kuva: mikko stig lehtikuva

Kokoomus haluaa ravistella suomalaiset töihin.

Puolueen vaalitavoitteissa korostuu erityisesti työn tarjonnan lisääminen. Monet keinoista ovat kovia, mutta pehmeitäkin löytyy. Yhteensä uusia työpaikkoja pitäisi syntyä ensi vaalikaudella 100 000 – jos tuleva hallitus ryhtyy kokoomuksen ehdottamiin toimiin.

Ilman ulkopuolista apua tavoitteeseen ei kuitenkaan päästä. Puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb on painottanut koko vaalikevään ajan "äärimaltillisten" palkkaratkaisujen merkitystä. Ne tukisivat ensi vaalikaudella yritysten kustannuskilpailukykyä.

Palkoista sovitaan Suomessa työmarkkinaosapuolten kesken, mutta jos ne pääsisivät yhteisymmärrykseen, kokoomus olisi valmis keventämään ansiotulojen verotusta kahdella miljardilla eurolla. Palkkamaltti ja kaikkiin tuloluokkiin kohdistettavat palkkaveron kevennykset kuittaisivat kokoomuksen työllisyystavoitteesta yli puolet.

Lisäksi kokoomus haluaa vaikeuttaa vuorotteluvapaan pitämistä, poistaa niin sanotun työttömyysputken ja lyhentää ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kestoa.

Toisaalta kokoomus kannattaa työttömyysturvan suojaosuuksien korottamista. Tällä vaalikaudella hallitus päätti, että työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa menettämättä tukiaan. Kokoomuksen mukaan lainsäädännön pitäisi myös entistä paremmin tunnistaa työ, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaa. Kokoomus edistäisikin työaikapankkien käyttöä.

Lisäksi kokoomus toivoo, että työntekijät ja yrittäjä voisivat väliaikaisesti sopia työajasta ja palkasta työehtosopimuksen estämättä.

Kokoomuksen mukaan yrittäjän olisi helpompi palkata uusi työntekijä, jos koeaika pidennettäisiin neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen.

Ensimmäisen työntekijän koeaika voisi pienessä yrityksessä olla jopa vuosi.

Puolue perustelee työn tarjonnan lisäämistä ikääntymisellä, joka kasvattaa julkisen talouden menoja. Myöskään ilman kuuden miljardin euron säästöjä julkinen talous ei ole sen mukaan kestävällä pohjalla. Säästölinjassaan kokoomus nojaa valtiovarainministeriön virkamiesten arvioihin.

Kokoomus pienentäisi indeksiin sidottujen etuisuuksien korotuksia miljardilla eurolla. Lisäksi puolue leikkaisi yritystukia ja kehitysapua. Pienempiä säästöjä syntyisi esimerkiksi digitalisaatiota edistämällä. Työvoimapalvelut kokoomus sähköistäisi.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Lue HS.fi:ssä jutut muiden puolueiden vaaliohjelmista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat