Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koivu kukkii maltillisesti

Pian alkavasta koivun siitepölykaudesta ennustetaan tavallista helpompaa. Siitepölyä tuottavia hedenorkkoja on nyt poikkeuksellisen vähän.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Kai Widomski haki apteekista helpotusta allergian aiheuttamaan tukkoiseen oloon. "Jaksaa paremmin ja on yleisesti freesimpi olo", hän kertoi.
Kai Widomski haki apteekista helpotusta allergian aiheuttamaan tukkoiseen oloon. "Jaksaa paremmin ja on yleisesti freesimpi olo", hän kertoi. Kuva: Juhani Niiranen HS

Viime vuoden vaikeasta koivun siitepölykaudesta selviytyneet allergikot voivat huokaista helpotuksesta, sillä koivun kukinnan odotetaan jäävän tänä vuonna erittäin heikoksi.

Luonnonvarakeskuksen mukaan koivuissa on siitepölyä tuottavia hedenorkkoja poikkeuksellisen vähän. 35 vuoden aikana hedenorkkoja on ollut vähemmän keväällä 2013.

Artikkeliin liittyvät

Viime keväänä koivu kukki voimakkaasti. Yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä uskoo, että tänä vuonna aiempaa harvempi ihminen reagoi koivun siitepölyyn. Myös allergiaoireet ovat todennäköisesti lievempiä.

"Kun on erittäin paljon siitepölyä ja tulee paljon siemeniä, puiden voimavarat hupenevat, eivätkä ne kykene panostamaan toista vuotta peräkkäin yhtä paljon lisääntymiseen. Voi ajatella, että ensi vuonna siitepölyä on taas runsaammin, mutta siihen vaikuttaa myös tulevan kesän sää", kertoo Saarto.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Tatu Hokkasen mukaan hedenorkkojen vähäisyys johtuukin osittain viime vuoden kylmästä alkukesästä.

Koivun siitepölykauden voi odottaa alkavan todennäköisesti parin viikon sisällä. Ensimmäisenä Suomeen kulkeutuu siitepölyä ulkomailta, kuten Venäjän Karjalasta, Etelä-Ruotsista ja Baltiasta. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa koivut alkavat kukkia ehkä huhtikuun viimeisellä viikolla ja Pohjois-Suomessa muutama viikko myöhemmin.

Tähän mennessä allergiaoireita ovat aiheuttaneet leppä ja pähkinäpensas. Lepän siitepölykausi alkaa olla Etelä-Suomessa jo ohi, eivätkä siitepölyn määrät olleet kovin runsaat.

Lämpimän kevään takia monet ovat hakeneet allergialääkkeitä tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, kertoo johtava proviisori Laura Ahonen Yliopiston apteekin Kaivopihan toimipisteestä.

Helsinkiläinen Kai Widomski haki maanantaina helpotusta allergiaoireisiin. Hän kertoo reseptillä saatavan nenäsuihkeen yleensä riittävän.

"Nyt myös katupöly aiheutti sen verran tukalan olon, että tulin hakemaan tabletteja. Yleensä haen reseptin lääkäriltä, mutta nyt en ole saanut aikaiseksi", pähkinäpensaalle ja koivulle allerginen Widomski kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat