Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Velkainen juristi ei kelpaa avustajaksi oikeuteen

Velkaantuminen voi vaarantaa avustajan riippumattomuuden

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeuden mukaan pahasti velkaantunut juristi ei voi toimia avustajana tai asiamiehenä oikeudenkäynnissä. Hovioikeuden mukaan huomattava velkaantuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa avustajan riippumattomuus vaarantuu.

Hovioikeus tutki kaksi erillistä valitusta. Molemmissa tapauksissa oikeudenkäyntiavustajan lupia myöntävä lautakunta oli päättänyt olla myöntämättä lupia kahdelle pahasti velkaantuneelle lakimiehelle.

Nykyisin oikeudenkäynnissä voi toimia avustajana tai asiamiehenä vain asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut lakimies. Hovioikeus korostaa, että pari vuotta sitten säädetyn lain päätavoitteena on parantaa ihmisten oikeusturvaa parantamalla avustajien työn laatua.

Lain mukaan lupalakimies ei saa olla konkurssissa. Nyt hovioikeus siis tulkitsi sitä, voiko muukin maksukyvyttömyys kuin konkurssi olla esteenä luvan myöntämiselle.

Toinen lakimiehistä kertoi, että hän oli velkaantunut avioeron ja sitä seuranneiden huolto- ja elatusriitojen takia. Lisäksi hänelle syntyi taloudellisia vastuita liiketoiminnan epäonnistumisen ja etenkin yhtiökumppanin väärinkäytösten takia.

Mies korosti, että hän on hoitanut oikeudenkäyntejä yli 20 vuoden ajan ja että hänen asiakkaansa ovat olleet tyytyväisiä häneen.

Asiakirjoista ilmeni, että tuomioistuimet olivat määränneet miehelle pari esiintymiskieltoa. Toinen määrättiin sen jälkeen, kun miehen katsottiin pakoilleen haastetta häntä itseään koskevassa konkurssiasiassa. Toisen esiintymiskiellon taustalla oli se, että mies oli jättänyt useiden vuosien ajan tilittämättä verottajalle huomattavan määrän arvonlisäveroa.

Lisäksi tuomioistuimista kerrottiin miehen ilmoittaneen monesti ennakolta, ketkä tuomarit olisivat jäävejä käsittelemään hänen ajamiaan juttuja. Esteellisyysväitteiden kohteiksi joutuivat tuomarit, jotka olivat käsitelleet miehen omia sotkuja.

Toinen lakimies puolestaan kertoi, että talousvaikeudet johtuivat hänen lakifirmansa konkurssista.

Sen yhteydessä mies oli tuomittu velallisen epärehellisyydestä ja verorikkomuksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Molemmat lakimiehet korostivat, että velkojen maksu vaikeutuu, jos he eivät saa lupaa toimia oikeudenkäyntiavustajana.

Hovioikeuden mukaan molemmissa tapauksissa oli seikkoja, jotka olisivat puoltaneet luvan myöntämistä.

Kokonaisarvion perusteella hovioikeus kuitenkin päätyi siihen, ettei miehille myönnetä lupaa. Velkojen vuoksi he ovat ilmeisen sopimattomia hoitamaan oikeudenkäyntiasiamiehen tai -avustajan tehtäviä, hovioikeus arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat