Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankien selleihin tulee tupakointikielto

Vankeuslain uudistus tuo vankiloihin monia muutoksia

Kotimaa
 
Vanha kieltokyltti Hämeenlinnan vankilan pihamaalla.
Vanha kieltokyltti Hämeenlinnan vankilan pihamaalla.

Vankeuslain uudistus antaa toukokuun alusta mahdollisuuden kieltää tupakoinnin vankien selleissä ja muissa asuintiloissa.

Vankiloiden asuintilojen tupakointikielto edellyttää kuitenkin sitä, että vangeille järjestetään mahdollisuus tupakointiin muussa tilassa.

Käytännössä vangit voivat jatkaa tupakointia myös toukokuun alun jälkeen jonkin aikaa nykyiseen tapaan. Päätöksen tupakointikiellon käyttöönotosta tekee aikanaan Rikosseuraamuslaitoksen keskusyksikkö.

Laitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka korostaa, ettei kyse ole ehdottomasta vankiloiden tupakointikiellosta.

"Emme ole vielä päättäneet, miten se järjestetään. Yleisin vaihtoehto on tupakointimahdollisuus ulkoilun yhteydessä", hän sanoo.

"Olemme kokeilleet sisätiloissa erillisiä tupakointiasemia. Niistä on ihan hyviä kokemuksia, mutta ne aiheuttavat tietysti kustannuksia."

Tupakointikiellon mahdollistaminen on yksi monista muutoksista, joita vankeuslain uudistus tuo toukokuussa vankiloihin. Tasavallan presidentin on määrä hyväksyä lainmuutos perjantaina.

Toukokuun alusta lähtien vankilat voivat jälleen käyttää umpinaista tarkkailuhaalaria, jos vangin epäillään kuljettavan huumausaineita kehonsa sisällä.

Tarkkailuhaalareiden käyttö päättyi toissa keväänä oikeusasiamiehen kehotuksesta, koska niistä ei vielä tuolloin säädetty laissa. Vesterbackan mukaan haalareita käytetään vastaisuudessa tarpeen mukaan, mutta se ei tule olemaan kovin yleistä.

Vankilat voivat vastedes antaa vangeille luvan sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen, kunhan siitä ei aiheudu vaaraa vankilan järjestykselle tai turvallisuudelle. Vangit voivat saada luvan internetin käyttöön esimerkiksi opiskelutilanteissa.

Lainmuutoksen on määrä parantaa myös vangin ja alle 15-vuotiaan lapsen tapaamisolosuhteita. Suljetuissa vankiloissa pitää järjestää tapaamiseen soveltuvat tilat, jollaisia kaikkialla ei ole ollut.

Tapaamisessa vangin ja lapsen välinen kosketus on sallittua.

Myös vankien mahdollisuutta pitää yhteyttä kaukana asuviin läheisiin on tarkoitus parantaa niin, että he voivat keskustella esimerkiksi videoyhteyden välityksellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat