Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 150 000 pyrki korkeakouluihin – Metropolia ja Helsingin yliopisto suosituimmat

Suurin osa listasi vain yhden tai kaksi opiskelupaikkaa, vaikka kuutta voisi havitella. Paikkoja on tarjolla 46 000.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Sonja Donnerin ja Kalle Keinosen mukaan nuoret kokevat ulkoa tulevia paineita onnistua pääsykokeissa ja toisaalta stressiä siitä, löytyykö itselle juuri se oikea ala.
Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Sonja Donnerin ja Kalle Keinosen mukaan nuoret kokevat ulkoa tulevia paineita onnistua pääsykokeissa ja toisaalta stressiä siitä, löytyykö itselle juuri se oikea ala. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Tiukkaa ja turhauttavaa, hauskaa ja palkitsevaa.

Näin kuvailevat ensimmäisen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelijat Sonja Donner, 20, ja Kalle Keinonen, 21, viime kevään hakuaan yliopistoon.

Donner pääsi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun ensimmäisellä ja Kinnunen toisella yrittämällä.

Kummankin mielestä on syytä välttää turhaa kikkailua ja laskelmointia, kuinka jollekin alalle on niin vaikea päästä, ettei kannata edes yrittää.

"Ei kannata luovuttaa, jos ei heti pääse opiskelemaan haluamaansa alaa. Voi hakea uudestaan, treenata lisää ja miettiä muita mahdollisuuksia", Keinonen sanoo.

Donner kannustaisi pelkän pähkäilyn sijaan edes kokeilemaan hakua jonnekin. Myös mahdollisuuksiin vaihtaa alaa myöhemmin on hyvä perehtyä.

Fakta

Kevään haut yhdistettiin ensimmäistä kertaa

 Torstaina päättyneet ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään haut yhdistettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hakemukset jätettiin opintopolku.fi-sivuston kautta.

 Yhteishaussa voi tänä vuonna hakea yhteensä kuuteen eri korkeakoulupaikkaan. Valituksi voi tulal vain yhteen.

 Tulokset julkistetaan viimeistään 1. heinäkuuta.

Harva nuori hakee yhdessä haussa useaan eri paikkaan, vaikka kerralla saattoi tänä vuonna listata kuusi kohdetta mieluisuusjärjestykseen. Valituksi voi tulla vain yhteen.

Suuri osa hakijoista haki vain yhteen hakukohteeseen. Yhteen tai kahteen hakukohteeseen haki yhteensä liki puolet eli 46 prosenttia hakijoista. Vain 18 prosenttia täytti lomakkeessa kaikki kuusi kohdetta.

Osa lukiolaisista arastelee korkeakouluun hakemista, sanoo Mäkelänrinteen urheilulukion opinto-ohjaaja Kati Rauhansalo.

Vuonna 2016 korkeakouluissa otetaan käyttöön ensikertalaisten kiintiöt. Niiden on määrä varmistaa, että sisään otetaan tarpeeksi hakijoita, jotka eivät ole vastaanottaneet opiskelupaikkaa aiemmin tai joilla ei vielä ole korkeakoulututkintoa.

Rauhansalo uskoo tulevien kiintiöiden vaikuttaneen jo nuorten hakuintoon.

"Lukiolaiset eivät ole hakeneet eri paikkoihin niin rohkeasti, koska sillä, onnistuuko ensimmäisellä kerralla, on niin suuri merkitys."

Hakijat haluavat miettiä tarkkaan, mikä opiskelupaikka on heille se ainoa ja oikea.

Rauhansalo on huomannut välivuoden suosion kasvaneen hänen ohjattaviensa joukossa.

Rauhansalon mukaan juuri epätietoisuus tulevista kiintiöistä mietityttää nuoria yhteishaussa. Jos ensikertalaisten kiintiö olisi suuri, vaikeuttaisi sen ulkopuolella oleminen opiskelupaikkaan pääsemistä.

Rauhansalo kuitenkin rohkaisee lukiolaisiaan hakemaan keväällä opiskelupaikkaa, koska paikan vastaanottamisesta voi päättää kesällä.

Tänä keväänä korkeakouluihin hakijoita kertyi 154 500. Heistä 43 prosenttia haki ensisijaisesti yliopistoon ja 57 prosenttia ammattikorkeakouluun.

Suosituimpia korkeakouluja olivat Metropolia-ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopisto. Metropoliaan lähetettiin yhteensä noin 26 000 hakemusta, joista 13 000 ensisijaisia.

Helsingin yliopistoon lähetettiin yhteensä 24 000 hakemusta, joista ensisijaisia oli 17 000.

Seuraavaksi suosituimpia korkeakouluja olivat Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Paikkoja on jaossa 46 000, joista 18 500 yliopistoissa ja 27 500 ammattikorkeakouluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat