Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsimäärä lisää äänestysintoa maahanmuuttajaperheissä

Naiset ovat yhtä aktiivisia äänestämään kuin miehet

Kotimaa
 

Sekä avioliitto Suomen kansalaisen kanssa että lasten määrä ovat maahanmuuttajille äänestysaktiivisuutta lisääviä tekijöitä. Mitä enemmän lapsia on perheessä, sitä runsaammin kiinnostaa osallistuminen vaaleihin, kertoo oikeusministeriön julkaisema tutkimus.

Syy on se, että lasten koulunkäynnin kautta maahanmuuttajaperhe saa kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan ja yhteiskunnan tarjoamat palvelut alkavat olla omakohtaisia.

Tämä korostuu erityisesti kuntavaaleissa, koska lähipalveluista vastaavat kuntapäättäjät.

Äänestystodennäköisyys on lapsettomissa perheissä ja 1–4:n alle 18-vuotiaan lapsen perheissä 30 prosentin luokkaa. Jos alle 18-vuotiaita lapsia on 5–9, todennäköisyys on yli 50 prosenttia.

Mitä vanhempana uuteen kotimaahan on tultu, sitä varmemmin äänestetään. Tämä koskee kuitenkin vain demokraattisista valtioista tulleita, koska niissä tulijat ovat ehtineet omaksua demokratian pelisääntöjä.

Synnyinmaan demokratisoitumisen aste kuitenkin lisää ylipäänsä äänestämisen todennäköisyyttä.

Maahanmuuttajanaiset näyttävät olevan yhtä aktiivisia äänestämään Suomessa kuin miehetkin. Ainoastaan Somaliasta tulleiden joukossa miehet ovat naisia aktiivisempia verrattuna Ruotsista, Venäjältä ja Virosta tulleisiin.

Maahanmuuttajien keskuudessa pätevät samat lainalaisuudet äänestysaktiivisuudessa kuin kantaväestön keskuudessa. Iän kohotessa ja koulutustason noustessa aktiivisuuskin lisääntyy. Kuitenkaan koulutus ja ikä eivät korreloi yhtä voimakkaasti kuin kantaväestön keskuudessa.

Maahanmuuttajaväestön kantaväestöä matalampi sosioekonominen asema vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen negatiivisesti.

Tuloksista vastasivat akatemiatutkija Hanna Wass ja tohtorikoulutettava Marjukka Weide tutkimuksessaan äänestämisestä vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat