Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläisiä muistutetaan sodanajan roolista

Puolustusvoimat lähettää kirjeen reserviläisille

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Kirjeet tuovat uutta tietoa niille, joiden sodanajan tehtävä on muuttunut varusmiespalveluksen päättymisen jälkeen.
Kirjeet tuovat uutta tietoa niille, joiden sodanajan tehtävä on muuttunut varusmiespalveluksen päättymisen jälkeen. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Puolustusvoimat aikoo lähettää toukokuussa kirjeen kaikille reserviläisille. Kirjeessä reserviläiselle kerrotaan hänen sodanajan roolistaan.

"Kerromme, minkälainen sodanajan tehtävä on, esimerkiksi tarkka-ampuja. Sen sijaan emme kerro laajempia joukkokokonaisuuksia", sanoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

Fakta

Reservissä on 900 000 miestä ja naista

 Suomen asevelvolliset kuuluvat joko reserviin tai varareserviin.

 Sodanajan reservi koostuu niistä 900 000 miehestä ja naisesta, jotka ovat käyneet varusmieskoulutuksen.

 Miehistö siirtyy 50 ikävuoden jälkeen ja päällystö 60 ikävuoden jälkeen varareserviin. Siihen kuuluvat myös ne, jotka eivät ole vielä suorittaneet varusmiespalvelusta tai jotka on vapautettu palveluksesta. Varareservin vahvuus on noin 200 000 henkeä.

 Tänä vuonna Suomen sodanajan armeijan vahvuus pienenee 350 000 sotilaasta 230 000 sotilaaseen.

Kirjeitä lähetetään noin 900 000, yksi jokaista reserviläistä kohden. Kirjeitä on kolmenlaisia. Osa reserviläisistä saa tietää sodanajan tehtävänsä heti. Toisille taas kerrotaan, että heidät varataan työnantajan käyttöön sodan aikanakin.

Loput saavat tietää kuuluvansa niin sanottuun varareserviin. Se tarkoittaa, ettei heille ole nyt määrätty sodanajan tehtäviä. Sodanajan tehtävä määrätään heille myöhemmin tarvittaessa.

Tähän asti sijoitustietoja on täytynyt itse kysyä esimerkiksi Puolustusvoimien aluetoimistosta, jos on halunnut tietää itselleen kaavailluista tehtävistä.

Nykyisessä järjestelmässä varusmiespalvelunsa päättävät saavat tietää ensimmäisen päätöksen sodanajan sijoituksestaan. Sijoitus voi muuttua myöhemmin, joten toukokuussa lähetettävä kirje päivittää monen tiedon omasta sijoituspaikasta.

Kirjehanke on ollut vireillä pitkään. Puolustusvoimat haluaa pitää reserviläisiin vastedes paremmin yhteyttä, koska esimerkiksi tiedot ihmisten siviilikoulutuksen ja työkokemuksen muutoksista eivät ole päivittyneet tarpeeksi hyvin sotaväen rekistereihin.

"Isoin tavoite on parantaa yhteydenpitoa reserviläisiin. Haluamme kuulla heidän mielipiteitään heidän sodanajan vaihtoehdoistaan", Kalliomaa kertoo.

Kalliomaan mukaan kirjeiden lähettäminen on Puolustusvoimille myös hyvä mahdollisuus testata omien järjestelmien toimivuutta.

Kirjehanke esiteltiin tällä viikolla Puolustusvoimain komentajalle Jarmo Lindbergille. Hanke etenee, ja kirje lähetetään reserviläisille toukokuussa.

Kirjeprojektin aikana kerätään palautetta. Tämän vuoden syksyllä tiedetään tarkemmin, halutaanko kirjeitä lähettää tulevina vuosina lisää.

Oikaisu: Toisin kuinjutussa kirjoitettiin, osa reserviläiskirjeen saajista ei saa tietää kuuluvansa varareserviin, vaan sen, että heille ei ole nyt määrätty sodanajan tehtävää. Lisäksi päällystö ei siirry varareserviin 60 ikävuoden jälkeen, sillä asevelvollisuus päättyy 60-vuotiaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat