Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalit 2015: Mikrorahoitus on vaalien ilmiö – vain parikymmentä ehdokasta käyttää yli 50 000 euroa

Puolueaktiivit kertovat, että näissä vaaleissa rahoituksen hankinta on vielä vaikeampaa kuin aiemmin.

Kotimaa
 
Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Vaaleissa taistelu rahasta on yhtä tiukkaa kuin äänistäkin. Vaalitantereella on näkynyt puolueiden lisäksi ammattiyhdistysliikkeitä, yrityksiä, ehdokkaiden kavereita ja säätiöitä – ja muutama taulukauppiaskin.

Soittokierros yli kahdellekymmenelle puolueaktiiville kertoo, että eduskuntavaaleissa 2015 rahoituksen hankinta on vielä vaikeampaa kuin aiemmin. Syynä on heikko taloustilanne, mutta lisäksi vaikuttavat myös seitsemän vuoden takaiset vaalirahoituspaljastukset ja niiden jälkeen tiukentuneet säädökset.

Vaalivoittajaksi povatusta keskustasta kerrotaan muita useammin, ettei rahoituksen saanti ole sen vaikeampaa kuin aikaisemminkaan.

"Ainahan se vähän helpottaa, kun on ennakkosuosikki", sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

"Kaiken kaikkiaan vaikuttaa, että ehdokkaat ovat erittäin varovaisia ja maltillisia", sanoo monissa vaaleissa puolueiden rahoitusta läheltä seurannut toimittaja Jussi Lähde.

Lähde ja moni muu sanovat, että tällä kertaa vaalien ilmiö on mikrorahoitus, jossa rahaa kerätään hyvin pienistä puroista. Toritilaisuuksien ja seminaarien lisäksi tilaisuuksia järjestetään esimerkiksi ehdokkaiden ja politiikasta kiinnostuneiden koteihin, ja samalla ehdokkaan tilille singahtaa kolikko tai pari.

Fakta

Alle 1 500 euroa lahjoittaneet pysyvät piilossa

 Jokaisen eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi tai varaedustajaksi valitun pitää tehdä saamastaan vaalirahoituksesta kirjallinen ilmoitus Valtiontalouden tarkastusvirastoon viimeistään  kesäkuun 22. päivänä.

 Jokainen eduskuntaan ehdolla oleva voi lisäksi tehdä vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen rahoituksestaan viimeistään 18. huhtikuuta.

 Ilmoitukset ovat julkisia, ja ne ovat kaikkien nähtävillä verkko-osoitteessa www.vaalirahoitusvalvonta.fi.

 Alle 1 500 euroa vaalirahaa lahjoittaneiden nimiä ei saa julkistaa ilman heidän lupaansa.

 Maksetusta vaalimainoksesta pitää näkyä selvästi, kuka sen on ehdokkaalle rahoittanut.

 Vaalirahoitukseksi luetaan raha, tavara, palvelu tai muulla tavalla saatu hyöty.

 Tukena ei kuitenkaan pidetä talkootyötä eikä ilmaispalveluja.

 Yhdeltä tukijalta – pois lukien puolueet – saa ottaa vastaan vaalirahoitusta enintään 6 000 euroa.

Moni on ottanut käyttöön Holvi-tilin, johon voi ilmoittaa, mihin tarkoitukseen haluaa rahat käytettävän.

Hämeen piiristä eduskuntaan pyrkivä Hilkka Kemppi (kesk) on tyypillinen mikrorahoitusehdokas.

"Näin nuoren on niin paljon vaikeampi saada rahaa kuin kehäkettujen, joten pitää turvautua pieniin puroihin. Olen saanut pieniä summia, kirjoja ja myös rantakahvilan vaalitilaksi."

"Vaalikentällä en ole uskaltanut ottaa rahaa vastaan, koska nämä vaalisäännöt pelottavat. Tilille ja nimellä sen pitää tulla. Usein raha onkin korvamerkittyä eli ehdokkaat haluavat, että raha käytetään johonkin, vaikkapa hevosalan markkinoimiseen."

Minirahoituksen piiriin menee varmaan myös kokoomuslainen Ilkka Viljanen, jonka 20,20 euron hintaisessa kampanjapuhelussa saa kuunnella ehdokkaan nauhoitettuja talousviisauksia. Keskustan Hanna-Kaisa Heikkinen taas myy lypsyjakkaroita.

Erittäin yleistä on myös rahoittaa matka valtakunnan päättäjäksi pankkilainalla tai kuluttaa perheen säästöt. Yleensä omia rahoja käytetään muutamia tuhansia euroja. Toisin on Pekka Puskalla (kesk), joka rahoittaa omista rahoistaan koko 65 000 euron kampanjansa.

Vaalibudjetteja voi halutessaan julkaista 18. huhtikuuta saakka etukäteen, mutta etenkään moni iso nimi ei ole vielä tarttunut tähän mahdollisuuteen.

Vaalibudjetteja ei siis ole vielä tiedossa. Tässä vaiheessa eivät ole tiedossa myöskään näiden vaalien merkittävimmät kepulikonstit, joihin nykyinenkin laki antaa mahdollisuudet.

Ehdokkaat voivat esimerkiksi kiertää sääntöjä jakamalla saman tahon pikkusummia eri reittejä pitkin tai lahjoittamalla rahaa ennen vaalirahoitusilmoitusten aikarajoja.

Paras ennustetieto on toistaiseksi Ylen vaalikoneessa, jossa merkittävä osa ehdokkaista on kertonut, kuinka suuren määrän rahaa he aikovat suurin piirtein käyttää vaaleissa.

Fakta

He kertovat käyttävänsä yli 50 000 euroa

 Olavi Ala-Nissilä (kesk)

 Sanni Grahn-Laasonen(kok)

 Carl Haglund (r)

 Markku Heikkilä (kesk)

 Pertti Hemmilä (kok)

 Antti Häkkänen (kok)

 Pasi Kivisaari (kesk)

 Anne Knaster (kok)

 Jukka Kopra (kok)

 Antti Kurvinen (kesk)

 Elina Lepomäki (kok)

 Kai Mykkänen (kok)

 Eija Nivala (kesk)

 Juha Pylväs (kesk)

 Laura Räty (kok)

 Ben Zyskowicz (kok)

 

Lähde: Ylen vaalikone

Ylen vaalikoneen mukaan 0,9 prosenttia ehdokkaista ilmoittaa käyttävänsä yli 50 000 euroa. Se tarkoittaa kuuttatoista ehdokasta. Tomi Venhon vaalirahoitustutkimuksen mukaan vuoden 2011 vaaleissa yli 50 000 euroa käytti kolme prosenttia ehdokkaista.

Vähän yli 15 prosenttia ehdokkaista arvelee käyttävänsä yli 20 000 euroa. Alle 5 000 eurolla arvelee pärjäävänsä yli 55 prosenttia ehdokkaista. Rahoituksensa paljasti 1 691 vaalikoneeseen haastateltua.

Vaaleissa on ehdolla kaikkiaan 2 034 ehdokasta, joten isoja summia käyttävien määrä voi olla suurempikin. Suomessa vaalibudjetit ovat ani harvoin menneet yli sadantuhannen euron.

Suurilla rahoilla pääsee läpi todennäköisemmin kuin pienillä. Venhon tutkimuksen mukaan vuoden 2011 vaaleista valittujen kansanedustajien keskibudjetti oli 34 900 euroa.

Lohdutukseksi pienibudjettisille voi sanoa, että valittujen budjetit viime vaaleissa vaihtelivat 1 200 eurosta 98 000 euroon. Suurimmat budjetit ovat yleensä olleet kokoomuksen ja keskustan ehdokkailla. Erityisen suuria summia on käytetty Vaasan vaalipiirissä.

Venho arvelee, että vuoden 2011 vaaleissa puolueet ja ehdokkaat käyttivät rahaa kaiken kaikkiaan 35 miljoonaa euroa.

Puolueaktiivien mukaan yritykset ovat näissä vaaleissa aiempaa varovaisempia mutta palkansaaja- ja työnantajajärjestöt tuntuvat rahoittavan ehdokkaita kuten ennenkin.

Esimerkiksi elinkeinoelämän TT-säätiö rahoittaa vanhaan tyyliin kokoomusta, keskustaa ja Rkp:tä: kaksi isoa saavat 30 000 euroa ja Rkp 10 000 euroa.

Palkansaajien puolella rahanjakajissa on monenlaista ay-yhdistystä, kun taas oikeistopuolueet saavat monenlaista yritys- ja säätiörahaa. Suurimmista liitoista esimerkiksi palvelualojen Pam tukee ehdokkaita noin 100 000 eurolla, josta Sdp:n osuus on suurin.

Puolueista suurin budjetti on Sdp:llä, 1,5 miljoonaa euroa.

Markus Jokela HS
Vaalimainokset ovat levittäytyneet viime viikkoina myös Eduskuntatalon viereen.
Vaalimainokset ovat levittäytyneet viime viikkoina myös Eduskuntatalon viereen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat