Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb kosiskelee eläkeläisiä

Kokoomuksen mukaan eläkkeitä ei voi verottaa kovemmin kuin työtä

Kotimaa
 
Stubb: Rinne tuli purkamaan hallituksen säästöpäätökset
Stubb: Rinne tuli purkamaan hallituksen säästöpäätökset
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb syyttää Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä hallituksen säästöpäätösten kaatamisesta. Stubbin mukaan yhteistyö toimi vielä Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen välillä. ”Rinteen tavoitteena oli purkaa tehtyjä säästöpäätöksiä”, Stubb sanoi HSTV:n puheejohtajatentissä. Tentin juonsi politiikan toimittaja Martta Nieminen.
Osa 8/8: Alexander Stubb, kokoomus. Sarja päättyy.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb on intoutunut kosiskelemaan vaalien lähestyessä eläkeläisiä, jotka ovat perinteisesti ahkeria äänestäjiä.

Stubb muistuttaa, että eläkeläiset ovat rakentaneet tämän maan vaikeammissa oloissa kuin nykyisin. Hänen mielestään on lakattava ajattelemasta eläkeläisiä yhteiskunnallisena taakkana.

"Meillä on noin 1,5 miljoonaa aktiivista ja usein elämäniloista eläkeläistä. Meidän on löydettävä sellaisia ratkaisuja, jotka eivät rokota eläkeläisiä tai saa heitä tuntemaan, että heitä kohdellaan epätasa-arvoisesti."

Kokoomus on luvannut seuraavaksi vaalikaudeksi ansiotuloverotukseen jopa kahden miljardin euron alennusta.

"Se koskee myös eläkkeitä", Stubb sanoo.

Puolue on valmis indeksileikkauksiin eli jäädytyksiin. Se tarkoittaa, että valtio ei korota tulonsiirtoja, kuten lapsilisiä, vaikka ruoka, tavarat ja palvelut kallistuvat. Stubbin mukaan kokoomus sulkisi jäädytyksistä pois työeläkkeet. Tällä kaudella puolue oli jäädyttämässä niitäkin.

"Tällä tavalla me pidämme huolen siitä, että eläkeläisiä ei veroteta enemmän kuin palkansaajia ja eläkeläiset eivät tunne heitä kohdeltavan epäreilusti."

Stubb on valmis tarkastelemaan myös hyvätuloisten eläkeläisten ylimääräistä veroa, jonka kokoomus itse on hyväksynyt hallituksessa. Eläketulon lisävero on kuusi prosenttia siltä eläketulon osalta, joka ylittää 45 000 euroa vuodessa.

Jotkut kokoomuslaiset ovat vaatineet tämän raippaveroksi haukkumansa veron poistoa. Stubb muistuttaa, että uusi hallitus tarkastelee kaikkia veroja. Suomessa on veroja ja veron kaltaisia tuloja noin 40 miljardia euroa, kun valtion vuosibudjetti on noin 53 miljardia euroa.

"Pitää katsoa, mistä verotulot tulevat ja ovatko ne reiluja. Meidän perusfilosofiamme on se, että eläkkeitä ei voida verottaa kovempaa kuin työtä eli eläkevero ja työvero samalle viivalle."

Kahden miljardin ansiotuloveroalesta koituva aukko paikattaisiin kokoomuksen mukaan niin, että yksi miljardi syntyisi, kun alennus tekisi työn tekemisestä ja teettämisestä mielekkäämpää.

"Ansiotuloveron alentamisella saataisiin 50 000–55 000 ihmistä töihin."

Toinen miljardi saataisiin kokoon haittaveroista, kuten tupakasta, alkoholista ja polttoaineista. "Haittaverojen korottamiseen pitää olla valmiutta, mutta niitä veroja ei nosteta, jotka liittyvät työhön ja ahkeruuteen."

Palkansaajien ja eläkeläisten veronkevennyksen ehtona kokoomuksella on, että työmarkkinoilla päästään sopuun erittäin maltillisista palkankorotuksista.

Viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen kannatus oli 20,4 prosenttia. Sillä sai 44 edustajaa. Stubbin kaudella kannatus on laskenut jopa alle 17 prosenttiin.

Stubb vakuuttaa, että vaalikentän tunnelma viittaa parempaan tulokseen kuin gallupit. Tavoitellun paikkamäärän haarukka on silti laajempi kuin viime vaaleissa: se pyörii vajaan 40:n ja hieman yli 45:n välissä, kun viime vaaleissa arvioitiin saatavaksi 42–45 edustajanpaikkaa.

Stubbin omiin saavutuksiin voidaan laskea se, että hänen Twitter-tilillään on yli 200 000 seuraajaa. Epävarmempi mittari ovat kaikki ne selfiet eli valokuvat, joissa poseerataan Stubbin kanssa. Niitäkin on paljon.

"Ihmiset vain tulevat ja haluavat ottaa. Se on kuin nykyajan nimmari. Hirveän kivaa."

Stubb ei salaile sitä, että hänen suosikkinsa hallituksen kokoonpanoksi on porvarihallitus. Keskustan ja kokoomuksen linjoissa hän näkee paljon yhteistä, kuten ansiotulojen veronkevennykset.

Keskusta esittää palkkatulosta tehtävän työtulovähennyksen korottamista. Se ei tosin vaikuta eläkeläisten verojen kevenemiseen, jota Stubb nyt rummuttaa.

Stubb varoo kuitenkin arvostelemasta keskustan linjauksia. Juha Sipilän ajama yhteiskuntasopimuskin on hyvä idea.

Sami Kilpiö
Alexander Stubb kampanjoi viime viikolla aprillipäivänä Turun keskustassa.
Alexander Stubb kampanjoi viime viikolla aprillipäivänä Turun keskustassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat