Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoillakin on merkitystä puolustusyhteistyössä

Pohjoismaiden puolustusministerien kannanotto meni julki etuajassa

Kotimaa
 
Markku Niskanen HS
Suomalaiskomppania osallistui Nato-johtoisiin sotaharjoituksiin keväällä 2012 Pohjois-Norjassa.
Suomalaiskomppania osallistui Nato-johtoisiin sotaharjoituksiin keväällä 2012 Pohjois-Norjassa. Kuva: Markku Niskanen HS

Puolustuspolitiikassa paino on usein sanalla politiikka. Niin se on myös Pohjoismaiden puolustusministereiden yhteisessä julistuksessa keskinäisen puolustusyhteistyön kehittämisestä.

Norjalaisessa Aftenpostenissa perjantaina julkaistussa viiden Pohjoismaan kannanotossa ei ilmoiteta uusista puolustushankkeista Pohjoismaiden kesken eikä Baltian maiden kanssa. Sanat ovat kuitenkin tärkeä osa puolustusta, kunhan niillä on uskottavuutta.

Uusi yhteinen kannanotto lisää uskottavuutta ainakin siltä osin, että Pohjoismaat todella pitävät yhteistyötään tärkeänä. Kannanotossa korostetaan, että Venäjän voimistunut sotilaallinen toiminta lisää jännitteitä Pohjolan ympäristössä.

Politiikka oli myös näkyvillä tavassa, jolla teksti tuli julki.

Turun Sanomat kertoi, ettei presidentin kansliassa tiedetty julistuksesta etukäteen. Lisäksi tekstin piti puolustusministereiden suunnitelman mukaan tulla julki vasta lauantaina ja samaan aikaan eri Pohjoismaissa. Aftenposten julkisti sen vuorokauden etuajassa.

Suomessa hanke näyttää vaalien alla puolustusministeri Carl Haglundin (r) profiilinnostolta, vaikka hankkeen taustalla on alkujaan Ruotsi, ei Suomi. Ei olisi ollut ylivoimaista informoida etukäteen presidentti Sauli Niinistöä, puolustusvoimien ylipäällikköä.

Varaslähtöä tekstin julkistamisessa Norjassa voi pitää myönteisenä merkkinä Pohjoismaiden puolustusyhteistyön painoarvon kasvusta. Norja on Nato-maa, jolle Pohjoismaiden puolustusyhteistyöllä ei ole samaa merkitystä kuin Ruotsille ja Suomelle.

Puolustusyhteistyön arvostus kasvaa myös Tanskassa. Tanska on aiemmin keskittynyt Norjaakin enemmän Natoon sekä suhteisiinsa Yhdysvaltoihin. Islannin mukaantulo julistukseen on tärkeää Pohjolan yhtenäisyydelle, vaikkakaan ei puolustukselle.

Pohjoismaisen puolustusyhteistyön sisältö ja rajoitukset eivät ilmoituksesta muuksi muutu.

Tärkeintä on yhteinen harjoittelu, joka on jatkunut jo vuosia muun muassa Norjassa järjestetyissä Nato-johtoisissa sotaharjoituksissa. Puolustuskyvyn kannalta vaikuttavinta on ollut Norjan, Ruotsin ja Suomen ilmavoimien säännöllinen yhteisharjoittelu, jossa Tanskakin on osin mukana.

Viime kädessä yhteistyön rajat eivät ole kiinni yksin Pohjoismaiden omasta tahdosta vaan Natosta, joka vetää tiukan eron perussopimuksensa viidennen artiklan yhteispuolustuksen piirissä olevien jäsenmaidensa sekä Ruotsin ja Suomen kaltaisten kumppaneiden välille.

Raja tulee vastaan puolustusministereiden ilmoittamassa pyrkimyksessä lisätä tiedustelutiedon vaihtoa. Iso osa Norjan ja Tanskan sotilastiedustelun tiedoista on lähtöisin muista maista tai luokiteltu salaiseksi Natossa, eivätkä maat voi omalla päätöksellään jakaa tietoaan muille.

Eri asia on, mitä voi tehdä epävirallisesti. Kun Ruotsi ja Suomi helmikuussa ilmoittivat yhteistyönsä ulottamisesta myös kriisiaikaan, ilmeni, että maat olivat jo vuosia kaikessa hiljaisuudessa vaihtaneet salaisia tietoja kriisisuunnittelustaan. Se on mahdollista, kun siihen on poliittista tahtoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat