Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsivätkö puolueet tavoitteisiinsa?

Vanhuspalvelulaki tuli voimaan, mutta omaishoitajien asema ei parantunut

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Puolueiden puheenjohtajat Päivi Räsänen (kd), Stefan Wallin (r), Jutta Urpilainen (sd), Jyrki Katainen (kok) ja Ville Niinistö (vihr) tiedotustilaisuudessa Säätytalolla vuonna 2011.
Puolueiden puheenjohtajat Päivi Räsänen (kd), Stefan Wallin (r), Jutta Urpilainen (sd), Jyrki Katainen (kok) ja Ville Niinistö (vihr) tiedotustilaisuudessa Säätytalolla vuonna 2011. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva
Eduskuntavaalit sunnuntaina 19. huhtikuuta. Ennakkoäänestys päättyy tiistaina 14. huhtikuuta.

Helsingin Sanomat pyysi vuoden 2011 eduskuntavaalien alla puolueita listaamaan kynnyskysymyksensä vaalikaudelle 2011–2015.

Esiin nousivat vanhustenhoito, omaishoito, oikeudenmukainen verotus ja valtion velkaantumisen katkaiseminen. Vaalikauden aikana vanhuspalvelulaki tuli voimaan, joskin ilman kiistanalaista henkilöstömitoitusta. Verotusta on muutettu oikeudenmukaisempaan suuntaan, mutta valtion velkaantuminen vain jatkuu.

Kokoomus edellytti, että hallitus pureutuu erityisesti työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syihin. Työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien keski-ikä ei noussut vaalikauden aikana.

Puolue vaati palkkaveron kevennyksiä myös eläkkeensaajille. Näin ei tapahtunut, vaan hyvätuloisille eläkeläisille säädettiin kuuden prosentin lisävero ja indeksejä leikattiin.

Omaishoidon tuen remontista ei tullut mitään, vaikka kokoomus oli sitä edellyttänyt. Keskusta ja perussuomalaiset olivat halunneet tuen Kelan maksettavaksi, mutta näinkään ei tapahtunut.

Sdp vaati, että arvonlisäveroa ei saa nostaa, mutta toisin kävi. Palkka- ja yritysveron Sdp olisi halunnut säilyttää nykyisellään, mutta yritysvero aleni peräti 4,5 prosenttiyksikköä. Valtio menetti 800 miljoonan vuositulot ilman, että työpaikat lisääntyivät.

Sdp vaati myös, että lapsiperheiden verotusta on kevennettävä lapsivähennyksellä. Lapsivähennys toteutettiin, mutta vain sen vuoksi, että sillä hyvitettiin hallituksen päättämää lapsilisien leikkausta.

Keskustalla oli jo 2011 esitys yhteiskuntasopimuksesta. Puolue esitti myös lähipalvelulakia, jolla turvataan tasa-arvoiset ja laadukkaat lähipalvelut – päivähoito, peruskoulu, terveyskeskus, vanhusten hoiva – toteutuminen koko maassa. Perussuomalaiset edellyttivät realistista EU-politiikkaa, "joka huomioi nykyistä enemmän kansallisen etumme". Suomen nettomaksuosuus EU:lle nousi silti viime vuonna jo yli miljardin euron.

Monet puolueista toivoivat julkisen terveydenhuollon turvaamista.

Neljän vuoden aikana hallitus ei saanut valmiiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta.

Vihreät edellyttivät kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa EU:ssa ja Suomessa. "EU:ssa on ajettava 30 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä." Näin ei tapahtunut; tavoite on edelleen 20 prosentin vähennys vuoden 1990 tasoon.

Puolue jätti hallituksen, koska hallitus esitti Fennovoiman ydinvoimalan korjatun periaateluvan hyväksymistä.

Vasemmistoliiton kynnyskysymykset olivat tuloerojen pienentäminen progressiivisemmalla verotuksella ja perusturvan tuntuva korottaminen. Kun perusturvaa leikattiin, puolue jätti hallituksen.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat