Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kannattaa tarkistaa tulevan eläkkeen määrä – kertymässä voi olla virheitä

Tuoreet työeläketiedot ovat tarkistettavissa sähköisesti. Se kannattaa, koska työnantajat tekevät virheitä.

Kotimaa
 
Varsinkin pätkätyöläisten kannattaa varmistaa, että eläkeotteessa ovat mukana kaikkien eri työnantajien maksamat palkat.
Varsinkin pätkätyöläisten kannattaa varmistaa, että eläkeotteessa ovat mukana kaikkien eri työnantajien maksamat palkat.

Haluatko, että saat ansaitsemasi eläkkeen aikanaan? Nyt on aika tarkistaa kertymä. Tuoreimmat tiedot ovat päivittyneet työeläkelaitosten sähköiseen palveluun huhtikuun alussa ja ovat jokaisen luettavissa.

Postilaatikkoon paperisena kirjeenä saapuvien työeläkeotteiden määrä tulee vähenemään sähköisen palvelun käytön yleistyessä.

Työeläkekertymä kannattaa tarkistaa, koska siinä saattaa olla virheitä. Eläketurvakeskuksen viime vuonna tekemässä valvonnassa puutteita löytyi 16 500 työntekijältä ja ne koskivat 1 900 työnantajaa.

Tämä tarkoitti 125 miljoonaa euroa työeläkevakuuttamattomia palkkoja.

Eläketurvakeskuksen valvontaosaston päällikkö Matti Ruotanen pitää summaa kohtuullisena. Se on noin 0,2 prosenttia kaikista vuoden aikana maksetuista palkoista.

Ruotasen mukaan ilmitulleiden puutteiden määrä on pysynyt viime vuodet suhteellisen samana. Arvion mukaan yli puolet puutteista on tahallisia.

"Joskus vahinko voi sattua niin, että työtä on luultu yrittäjäasemassa tehdyksi, kun kyseessä on ollut työsuhde."

Tahallisten puutteiden takana on Ruotasen mukaan sekä kovia harmaan talouden toimijoita että yrittäjiä, jotka hoitavat vakuutukset vasta sitten, jos on rahaa.

Puutteita ilmenee laajasti eri toimialoilla, eniten rakennus- ja ravintola-alalla.

"Näillä aloilla työvoiman liikkuvuus ja vaihtuvuus on suurta, ja puutteiden mahdollisuus todennäköisempää."

Työeläkeyhtiö Eteran eläkepalvelupäällikkö Outi Pekkarinen kehottaa jokaista tarkistamaan työeläkeotteestaan ainakin kaksi asiaa:

"Löytyykö sieltä tieto työnantajasta ja palkasta. Varsinkin pätkätöitä ja satunnaisia keikkatöitä tekevien kannattaa tarkistaa ote huolella."

Palkkatyön ja yrittäjätoiminnan lisäksi työeläkeotteeseen pitäisi olla nykyisin merkittynä palkattomat etuudet kuten työttömyyspäiväraha-, äitiyspäiväraha- ja opintorahakaudet.

"Työntekijän oikeus ja velvollisuus on tehdä korjauspyyntö, jos hän havaitsee puutteen. Hereillä kannattaa olla. Jos puutteet ovat yli kuuden vuoden takaisia, näyttövelvollisuus on työntekijällä", Pekkarinen korostaa.

Sähköistä palvelua käytettiin viime vuonna yli 380 000 kertaa.

Palvelua käyttivät sekä julkisen että yksityisen sektorin työntekijät – julkisen sektorin työntekijät hieman useammin.

Käyttäjien määrä kasvaa vuosittain. Tähän ajaa kasvava kiinnostus eläkeasioihin sekä postilähetyksen harventuminen. Kirje lähetetään enää joka kolmas vuosi, julkisella sektorilla tätäkin harvemmin.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikön Eija Pahkalan arvion mukaan kirjeiden lähettäminen ei kuitenkaan lopu ihan pian.

"Loppujen lopuksi sähköinen palvelu on kasvanut hitaammin kuin olimme ajatelleet. Eläkkeen määrästä kiinnostutaan yleensä lähempänä eläkeikää, eivätkä paljon nettiä käyttävät nuoret ole vielä tarpeeksi vanhoja."

Oman työeläkelaitoksen sivuilla voi tehdä ilmoituksen, jos ei halua saada enää otekirjettä postissa kotiin. Tähän mennessä ilmoituksen on tehnyt runsaat 105 000 suomalaista.

Jos ei tiedä omaa työeläkelaitostaan, senkin voi selvittää kirjautumalla pankkitunnuksin osoitteessa tyoelake.fi.

Otejakelu postitse alkaa 23. toukokuuta. Tänä vuonna yksityisen sektorin työntekijöiden otteet jaetaan syys-joulukuussa vuosina 1946–1996 syntyneille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat