Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat muuttolinnut saapuvat lähiviikkoina

Lintuharrastaja usuttaa suomalaisia katselutorneille. Nyt voi nähdä paljon hanhia ja joutsenia.

Kotimaa
 
Näillä vinkeillä aloittelija uskaltautuu linturetkelle
Näillä vinkeillä aloittelija uskaltautuu linturetkelle
Suomeen saapuu miljoonia muuttolintuja lähiviikkoina. Haminalainen Seppo Grönlund on harrastanut lintujen katselua 1950-luvulta saakka. Grönlundin mukaan aloittelevan lintujen tiirailijan kannattaa muistaa muutama perusasia. Toimittaja: Aapo Mentula, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen, grafiikat: Boris Stefanov.

Kevyt kevättakki ei tainnut olla paras asuvalinta. Haminan Lupilammella pitäisi olla lämmin kevätpäivä, mutta puuskittainen merituuli lyö ihon hetkessä kananlihalle.

"Linturetkelle kannattaa aina pukea riittävästi. Se on yksi tärkeimmistä ohjeista aloittelijalle", paikallinen lintuharrastaja Seppo Grönlund ohjeistaa.

Kevään muuttolintukausi kiihtyy päivä päivältä. Lintujen suojelu- ja harrastusyhdistyksen Birdlifen mukaan alkuviikosta Etelä- ja Länsi-Suomen pelloilla oli kymmeniä tuhansia metsähanhia. Kahden seuraavan viikon aikana maahan saapuu joukoittain peippoja, västäräkkejä ja rastaita.

Kaikkiaan Suomeen lentää keväisin arviolta sata miljoonaa lintua.

"Huhtikuun lopussa kuovien muutto on näyttävää katsottavaa. Niitä tulee pitkinä jonoina monta sataa kerrallaan", Grönlund sanoo.

Mitä muuta aloittelevan lintujen tiirailijan tulisi sitten muistaa kuin kunnon takki, hanskat ja villapipo?

Grönlundin mukaan kiikarit on tärkein varuste. Muuten paras ohje on reipas ja kärsivällinen asenne.

Ensimmäisen retken kohteeksi Grönlund suosittelee yleistä lintutornia.

"Torneilla riittää kokeneita harrastajia, joilta voi pyytää neuvoja. Retkelle kannattaa lähteä aamulla tai aamupäivällä."

Lupilammen ylle kohoaa yhdeksän laulujoutsenen parvi. Linnut nousevat lähes paikallaan, koska vastatuuli hidastaa etenemistä.

"Monet joutsenet tulevat Suomeen tarkkailemaan jään reunan etenemistä jo silloin, kun vesistöt alkavat sulaa. Vanhat parit haluavat varata itselleen saman tutun paikan kuin aina ennenkin."

Parhaista katselupaikoista ja viimeisimmistä lintuhavainnoista saa tietoa Birdlifen nettisivustolta. Lintutornien sijainteja voi tutkia esimerkiksi alueellisten yhdistysten sivuilta, joihin Birdlifen sivusto tarjoaa linkkejä.

Birdlifen tiedottajan Jan Södersvedin mukaan kulunut kevät on ollut lintujen muuttoaikataulun kannalta melko tavallinen. Muutto alkoi lämpimien säiden takia pari viikkoa etuajassa helmikuussa, mutta maaliskuun kylmä jakso hidasti tahtia.

"Viileästä jaksosta ei tainnut kuitenkaan olla linnuille paljon harmia. Mainittavaa pakomuuttoa pois Suomesta ei ole havaittu", Södersved sanoo.

Lupilammella Grönlundin pää kääntyy ja kiikarit nousevat silmille, kun idän suunnasta kuuluu hanhien kaakatusta. Parikymmentä ruskeanharmaata yksilöä lentää epämääräisenä kasana lahden yli.

"Jotkut linnut ovat säämuuttajia, eli ne lähtevät liikkeelle, kun sää on lähtöpaikassa riittävän lämmintä. Toiset tulevat joka vuosi lähes kellon tarkkuudella", Grönlund sanoo.

Suomen ilmatilassa nyt näkyvät harmaahanhet ovat pääsääntöisesti säämuuttajia. Niiden talvehtimisalueita sijaitsee suhteellisen lähellä, esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa.

Jan Södersvedin mukaan myöhemmin keväällä saapuvat linnut ovat usein vaistomuuttajia, jotka saapuvat joka vuosi muutaman päivän marginaalilla. Tällaisia lintuja ovat muiden muassa pajulintu ja satakieli.

Aapo Mentula HS
Hamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat