Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konkarilobbari: Pääministerin valta kasvaa

Uudenlainen hallitusohjelman teko muuttaa lobbauksen dynamiikkaa

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Voiko hallitusohjelman ostaa, superlobbari Anders Blom?
Studio Kulmapöytä: Voiko hallitusohjelman ostaa, superlobbari Anders Blom?
Hallitusneuvottelut alkavat jo parin viikon kuluttua, jolloin yrityksillä ja etujärjestöillä on kiire saada oma viestinsä kuuluviin. Studio Kulmapöydän vieraana on tänään Anders Blom – aikanaan superlobbariksi nimetty yhteiskunnallinen vaikuttaja. Blom on Eurofacts -lobbausyhtiön toimitusjohtaja ja perustaja, mutta nykyisin myös tutkija.

Konkarilobbarin ja politiikan taustavaikuttajan Anders Blomin veikkaus seuraavaksi hallituspohjaksi on keskustan ja demarien punamulta. "Se on todennäköisin."

Kokoomus maksaa nyt siitä, ettei Alexander Stubb heti ensi töikseen pääministerinä kaatanut hallitusta, itsekin kokoomukseen koko ikänsä kuulunut Blom sanoo. "Kokoomus jäi poliittisen konkurssipesän yhdeksi päävastuunkantajaksi. Se saattoi olla jaloa, mutta samalla kokoomus vain siirsi velalla elämistä entistä kauemmaksi. Näissä vaaleissa keskeisintä on kuitenkin päästä juuri siitä eroon."

Juhani Niiranen HS
Lobbarikonkari Anders Blomin mielestä se, että hallitusohjelman valmistelussa siirrytään uuteen toimintatapaan, ammattimaistaa hallitusohjelman tekoa.
Lobbarikonkari Anders Blomin mielestä se, että hallitusohjelman valmistelussa siirrytään uuteen toimintatapaan, ammattimaistaa hallitusohjelman tekoa.

Stubbin virhe oli myös julistaa konsensuksen aika päättyneeksi. Nyt nimenomaan on yhteistyön korostamisen aika, Blom sanoo. "Tuleva pääministeri, oli se kuka hyvänsä, ei halua korporaatioita vastaansa tässä taloustilanteessa, kun pitää tehdä kaikkia koskevia ikäviä päätöksiä."

Korporaatiot – siis työmarkkinajärjestöt – ja etenkin etujärjestöt lobbareina, ovat Blomin lempilapsia. Ensinnäkin siksi, että yrityksille lobbausta työkseen tekevä Blom pitää työmarkkinajärjestöjä Suomen merkittävimpinä lobbareina. Toisekseen siksi, että Blom viimeistelee Turun yliopistoon väitöskirjaan lobbauksen suuresta murroksesta.

Blomin teesi kuuluu, että vaikuttamisen toimintaympäristö on suuressa muutoksessa. Syynä on se, että hallitusohjelma tehdään pian aivan uudella tavalla.

Nykyisenkaltaisen laajan hallitusohjelman sijaan tulossa on ensin lyhyt strateginen hallitusohjelma. Sitä seuraa laajempi työohjelma, jonka laatiminen kestänee koko kesän.

Blomin arvio on, että työohjelman laatimisessa korostuu aiempaa enemmän valtiovarainministeriön virkamiesten työ. "Hallitusohjelman laatiminen tavallaan ammattimaistuu."

Silti myös kolmikannasta tuttujen lobbareiden sisäpiirin ote hallitusohjelmaan vaikuttamisesta kovenee, Blom sanoo. Hallituksen toimintasuunnitelma syntyy väistämättä tavalla, jossa vaikuttamaan pääsee vain kova sisäpiiri. Sitä taas ovat kolmikannasta tutut etujärjestöt.

Artikkeliin liittyvät

Uudistus muuttaa hallitusohjelman laatimisen aikatauluja ja dynamiikkaa alkaen siitä, että ensin päätetään hallituksen kokoonpano ja vasta sitten alkaa laajempi pohdinta siitä, miten hallitus strategiset linjauksensa toteuttaa. Valmiina toimintasuunnitelma on vasta syksyllä, jolloin se esitellään eduskunnalle. "Kesälomat lobbarien kannattaakin peruuttaa."

Vaikea taloustilanne korostaa nyt kaikin tavoin sitä, että hallituksen on pysyttävä väleissä sisäpiirin etujärjestöjen kanssa, Blom sanoo.

"Vaikka pääministerillä ja etujärjestöillä on paljon vastakkaisia intressejä, niillä on kaikilla nyt paljon enemmän voitettavanaan, jos ne pystyvät sopimaan kaikkia koskevista erittäin ikävistä päätöksistä yhdessä."

Syvä kumarrus konsensukselle on myös se, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaa, että rinnakkain hallitusneuvotteluiden kanssa tehtäisiin heti laaja yhteiskuntasopimus.

Hallituksen on siis Blomin mukaan nyt pakko kuunnella sekä työnantajia että palkansaajia, ja nämä sen hyvin tietävät. Molemmat leirit ovat myös valmistautuneet hyvin lobbaamiseen, sillä tiedossa on todella isoja linjauksia alkaen siitä, mitä on tulevaisuuden julkinen sektori päätyen energia- ja ilmastoratkaisuihin.

Elinkeinoelämän keskusliitolle EK:lle hallituksen toimintaohjelmaan vaikuttaminen on testi siitä, saako se muodostettua yhden äänen kaikille edustamilleen ja keskenään kilpaileville toimialoille, Blom sanoo.

Palkansaajapuolella puolestaan mullistuu paljon, jos keskeiset keskusjärjestöt yhdistyvät suurjärjestöksi.

Suhteellisesti eniten on kuitenkin kasvanut Suomen yrittäjien paino. Se on ainoa, joka on edustanut kasvavaa itsensä työllistäjien joukkoa, Blom sanoo.

Taloustilanne tuo myös ministerivalinnoille kovat paineet. Blom ennustaa, että valtaa keskittyy pääministerille. Tämä siksi, että ministerien on tiukassa taloustilanteessa vietävä pääministerin kovaakin linjaa ministeriöihin, eilä ajettava eri ministeriöiden etuja valtioneuvoston suuntaan.

Lobbareiden on myös syytä muistaa, miten kova keskusta on edunvalvojana. "Agraarilobby on kaiken lobbauksen äiti."

Keskusta on kuitenkin uudessa tilanteessa siksi, että nyt kaikki suuret puolueet, myös keskusta, ovat pitkälti palkansaajapuolueita. "Sillä on suuri vaikutus siihen, miten keskustakin palkansaajia kohtelee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat