Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyisen hallituksen suosio ennätyksellisen huono

Kokoomus saa hallituspuolueista huonoimman arvosanan. Presidentti Niinistön suosio nousee.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö / HS
Hallitus kokoontui ryhmäkuvaan kesäkuussa 2014.
Hallitus kokoontui ryhmäkuvaan kesäkuussa 2014. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Nykyisen hallituksen suosio ei ole ollut yhtä alhaalla neljän vuoden hallituskaudella kuin nyt. Enää 11 prosenttia antaa hallitukselle hyvän tai erittäin hyvän arvosanan, kun 61 prosenttia antaa arvosanan huono tai erittäin huono. Miesten suhtautuminen on naisia jyrkempi. Miehistä kaksi kolmasosaa pitää onnistumista huonona tai erittäin huonona.

Hallituksen suosion alamäki alkoi keväästä 2012. Silloin vain 19 prosenttia vastaajista piti hallituksen onnistumista huonona tai erittäin huonona.

Pääministerin vaihtuminen Jyrki Kataisesta (kok) Alexander Stubbiin (kok) kesällä 2014 kiihdytti laskua.

Pääministeri Stubb saa kuitenkin hieman paremman arvosanan kansalaisilta kuin koko hallitus. Vajaan neljänneksen mielestä pääministeri on onnistunut hyvin.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup tutki Helsingin Sanomien pyynnöstä suomalaisten suhtautumista maan hallituksen ja pääministerin toimintaan.

 Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluna 23. 2.  2. 4. 2015 välisenä aikana. Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 002.

 Joukko edustaa 15–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Helsingin Sanomien teettämä tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina pääsääntöisesti maaliskuun aikana.

Hallituspuolueista kokoomus saa huonoimman arvosanan: 57 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että kokoomus on onnistunut maan hallituksessa huonosti tai erittäin huonosti.

Vähän yli puolet on sitä mieltä, että myös Sdp ja kristillisdemokraatit ovat onnistuneet huonosti. Vähiten moitteita saa Rkp, mutta kolmasosa vastaajista ei osannut sanoa Rkp:n onnistumisesta yhtään mitään.

Ankarimmin hallitusta arvostelevat oppositiopuolueiden kannattajat vihreitä lukuun ottamatta. Perussuomalaisten äänestäjistä 77 prosenttia katsoo hallituksen onnistuneen huonosti tai erittäin huonosti. Kokoomuksen kannattajistakin näin ajattelee 40 prosenttia.

Oppositiopuolueista keskustan katsotaan onnistuneen parhaiten. Joka kolmas vastaaja on sitä mieltä, että keskusta on onnistunut hyvin tai erittäin hyvin. Perussuomalaisille hyvän tai erittäin hyvän arvosanan antaa 19 prosenttia vastaajista ja vihreille ja vasemmistoliitolle vielä harvempi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön suosio on kasvanut. Samoin kuin viime joulukuussa, 79 prosenttia kansalaisista antaa hänelle hyvän tai erittäin hyvän arvosanan, mutta erittäin hyvien arvosanojen osuus on kasvanut kaksi prosenttiyksikköä.

Presidentin suosio on kasvanut tasaisesti koko hänen toimikautensa ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat