Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaishoitaja ei aina tiedä eläkkeestään

Vaasalainen Tulle Törmä osasi hakea omaishoidosta kertynyttä eläkettä ystävänsä vinkistä

Kotimaa
 
Jyrki Johannes Tervo +358400568256
Vaasalainen Tulle Törmä hoitaa vaimoaan Marjaa.
Vaasalainen Tulle Törmä hoitaa vaimoaan Marjaa. Kuva: Jyrki Johannes Tervo +358400568256

Kun vaimonsa omaishoitaja vaasalainen Tulle Törmä täytti 68 vuotta, hänen ystävänsä kehotti häntä hakeman eläkettä omaishoitajuusajalta.

"Olin aivan huuli pyöreänä. En ollut koskaan kuullutkaan tällaisesta", Törmä sanoo.

Fakta

Omaishoidostakin karttuu eläkettä

 Omaishoidosta alkaa kertyä eläkettä, kun omainen tekee omaishoitosopimuksen kunnan kanssa.

 1940 ja sen jälkeen syntyneille omaishoitajille karttuu eläkettä, kunnes hoitaja täyttää 68 vuotta. Eläkettä karttuu, vaikka omaishoito olisi alkanut hoitajan täytettyä 65 vuotta.

 Ennen 1940 syntyneillä eläkettä kertyy 68 ikävuoden jälkeenkin, jos sopimus kunnan kanssa on tehty ennen kuin hoitaja on täyttänyt 65 vuotta ja jos sopimus on jatkunut katkotta.

 Eläkettä haetaan kuntien eläkevakuutuslaitos Kevasta. Lisätietoja saa eläkeneuvonnasta numerosta 020 614 2837.

Törmä otti yhteyttä kuntien eläkevakuutuslaitos Kevaan. Hän sai tietää, että omaishoidosta oli kertynyt eläkettä yli 20 euroa kuukaudessa siitä saakka, kun hän teki kunnan kanssa omaishoitosopimuksen kesällä 2010. Koska kertynyt summa oli pienehkö, Keva maksoi eläkkeen Törmän suostumuksella kertakorvauksena.

"Sieltä tuli melkein neljä tonnia rahaa. Se on aika monelle ihmiselle ihan merkittävä summa", Törmä sanoo.

"Itse hakuprosessissa ei ollut ongelmia, mutta jos et hae, mitään et saa. Se on ongelma, koska siitä ei olla tietoisia. Ihmiset eivät tiedä tai hoksaa tätä."

Omaishoitajat ja Läheiset -liitosta arvioidaan, että omaishoitajien pitäisi tietää eläkeoikeudesta. Eläkettä kertyy niille sitovaa ja vaativaa omaishoitoa tekeville, joiden kanssa kunta on tehnyt sopimuksen omaishoidon tuesta. Sopimus on nykyisin 42 000 omaishoitajalla.

"Eläkeoikeus todetaan sopimuksessa. Kun sopimus tehdään kunnan kanssa, kunnan velvollisuus on kertoa siitä. Jos omaishoitaja ei tiedä, että hänelle kertyy eläkettä, tiedotus on jäänyt vajaaksi", sanoo liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi.

Kevan ratkaisupäällikkö Sirpa Janhosen mukaan Kevassa ei ole havaittu ongelmia omaishoitajien eläkkeen haussa tai sen hakematta jättämisessä.

Omaishoitajat tulivat eläkeoikeuden piiriin vuonna 1993. Janhosen mukaan nykyään he osaavat hakea eläkettä.

"Jonkin verran on 1920–30-luvuilla syntyneitä, jotka eivät aikanaan huomanneet hakea eläkettä ja hakevat sitä nyt myöhässä. Toki heillekin se yhä myönnetään", Janhonen sanoo.

Törmän mielestä Kevan tai kunnan viranomaisten pitäisi hoitaa eläkeasia niin, ettei eläkkeen hakeminen jäisi pelkästään omaishoitajan aktiivisuuden varaan. Hänen mielestään vähintä olisi aktiivisempi tiedottaminen. "Ohjausta ja neuvontaa pitää lisätä omaishoitoon liittyvistä asioista kuten tuesta ja palveluista", sanoo myös Tuomi.

"Me teemme siinä oman osuutemme, mutta myös kuntien sosiaalitoimien pitää tehdä."

Hän pitää tärkeänä, että omaishoitoon saadaan yhtenäiset kriteerit ja palkkiot kuten viime vuonna valmistuneessa kansallisessa omaishoidon kehitysohjelmassa esitetään.

Liiton mukaan jopa noin 20 000 ihmistä tekee sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä ilman sopimusta, sillä omaishoidon tuki on sidottu kuntien määrärahoihin. Silloin palkkioita ei makseta eikä eläkettä kerry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat