Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruukkunarsissia ei kannata heittää pois

Kukasta voi saada iloa keväällä vuodesta toiseen, jos osaa hoitaa sitä oikein

Kotimaa
 
Sami Kilpiö / HS
Munkkiniemen Kukkakioskia pitävä Henrik Fallström kasteli kioskin seinässä laatikossa kasvavia ruukkunarsisseja pitkänäperjantaina.
Munkkiniemen Kukkakioskia pitävä Henrik Fallström kasteli kioskin seinässä laatikossa kasvavia ruukkunarsisseja pitkänäperjantaina. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Ruukkunarsisseja ei kannata heittää pois, sillä narsissien elämää on helppo jatkaa. Silloin ne koristavat kevättä vuodesta toiseen monivuotisina kasveina. Ensimmäinen edellytys narsissin jatkoajalle on se, että kasvi saa kukinnan jälkeen lakastua rauhassa. Silloin kukkasipuli imee lehdistä ravinteet itseensä.

Kun lehdet ovat lakastuneet, ne voi leikata pois. Sen jälkeen kukkasipulit on säilytettävä kuivassa ja viileässä paikassa syksyyn asti, jolloin ne voi istuttaa kukkapenkkiin.

Myös toista keinoa voi käyttää, sillä narsissin voi laittaa kukkapenkkiin jo ennen lehtien lakastumista. Kun lehdet sitten ovat lakastuneet, ne leikataan pois ja sipuli jää multaan odottamaan seuraavaa kasvukauttaan.

"Kukkasipulit kannattaa laittaa paikkaan, jossa vesi ei seiso ja maa on läpäisevää. Silloin sipulit säilyvät hyvin. Aurinkoisessa kasvupaikassa narsissi kukkii keväällä aikaisemmin kuin varjoisassa kasvupaikassa", neuvoo kasvihuoneviljelyn asiantuntija Hanna Mononen Kauppapuutarhaliitosta.

Narsissisipuleja voi yrittää saada kukkimaan uudelleen myös parvekeruukuissa. Silloin on kuitenkin huolehdittava kylmäkäsittelystä, joka puutarhassa hoituu luonnostaan. Sipulin on siis levättävä useita viikkoja kylmässä, muutamassa lämpöasteessa. Kylmäkäsittely on välttämätöntä seuraavaa kukintaa varten. Kylmäkäsittelyn jälkeen sipuli on juurrutettava lämpimässä. Sitten sen voi laittaa takaisin kylmään odottamaan seuraavan kasvatuskauden alkua.

Vastaavilla tavoilla voi jatkaa myös muiden sipuliruukkukukkien, kuten helmililjojen ja krookusten elämää. Maahan istutetut sipulit lisääntyvät ajan kuluessa, minkä vuoksi sipuliryppäitä saattaa joskus joutua jakamaan laajemmalle alueelle kukinnan parantamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat