Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On aika panna mökki kesäkuntoon

Putkirikot ovat nykyaikaisten mökkien riesa

Kotimaa
 
Juha Metso
Matti Nummi ehti käydä mökillään pari kertaa jo talvella. Uutena vuotena hän toi Essi-koiran raketteja pakoon. Mökille on matkaa Haminan keskustasta noin 30 kilometriä.
Matti Nummi ehti käydä mökillään pari kertaa jo talvella. Uutena vuotena hän toi Essi-koiran raketteja pakoon. Mökille on matkaa Haminan keskustasta noin 30 kilometriä. Kuva: Juha Metso

Haminalainen mökkeilijä Matti Nummi lämmittää hissukseen takkaa kesäpaikassaan Lankilan kylässä. Kolmevuotias alaskanmalamuutti Essi säntäilee vieressä frisbee suussaan.

"Tultiin koiran kanssa panemaan mökki kuntoon viikonloppua varten. Täytyy samalla varmistaa, että hormit vetävät kunnolla", Nummi sanoo.

Fakta

Tulisija yleisin mökkipalon syy

Tulisija voi koitua mökin tuhoksi.

 Mökkipalot jäävät muita paloja useammin selvittämättä. Mökit palavat verraten usein niin huonoon kuntoon, että syttymissyy jää mysteeriksi.

 Tulisijat aiheuttavat 28 prosenttia mökkipaloista. Muissa asuinrakennuksissa osuus on 15 prosenttia.

 Sähkölaitteet aiheuttavat mökeillä suhteessa yhtä paljon tulipaloja kuin muissakin asuinrakennuksissa.

 Muiden palojen yleisin syttymissyy on valvomaton ruuanvalmistus. Mökkipaloissa kyseinen syy on erittäin harvinainen.

 

Lähde: Pelastusopisto

Suomen pelastusalan keskusjärjestön turvallisuuspäällikön Ilpo Leinon mukaan tulisijan toiminnan varmistaminen on yksi tärkeimmistä kevättarkastuksista. Leino suosittelee, että mökillä edetään ensimmäisellä käyntikerralla seuraavien ohjeiden mukaan.

Ensimmäisenä kannattaa tarkastaa mökkirakennus ja vesi- sekä sähköjärjestelmät. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan putkirikot ovat yksi nykyaikaisten mökkien yleisimpiä vahinkoja.

Jos pakkanen on vaurioittanut putkia, on syytä soittaa putkimiehelle välittömästi. Samoin esimerkiksi jänisten jyrsimät kaapelit on syytä jättää ammattimiehen korjattavaksi.

"Kun mennään sitten sisälle mökkiin, tuuletus on tärkeää kosteuden takia. Jos käytössä on sähkölaitteita, niiden pitää antaa kuivua kylmän talven jäljiltä", Leino sanoo.

Keittiössä Leino kiinnittäisi huomiota sammutuspeitteen sijaintiin. Sellainen tulisi olla seinustalla nopeasti otettavissa.

"Jos keittiössä on nestekaasulla toimiva hella, kannattaa rauhassa kerrata sen toiminta ja keittää vaikka kaffet. Säiliön kumisissa putkissa tai muoviosissa ei saa olla halkeamia."

Samalla voi tarkistaa, että nestekaasuvaroitin on sijoitettu oikeaoppisesti lattian rajaan. Nestekaasu on ilmaa raskaampaa, joten varoitinta ei laiteta kattoon palovaroittimen tapaan.

Seuraavaksi tarkastetaan takka. Matti Nummen toimintatapa saa Leinolta täydet pisteet.

"Lämmittäminen täytyy aloittaa rauhassa, vaikka olisi kiire saada mökki käyttöön. Jos tulen antaa heti loimottaa, hormiin voi tulla halkeamia", Leino sanoo.

Saunassa täytyy huomioida samat asiat. Lisäksi lähistöllä tulisi olla sopiva sammutusväline. Sellaiseksi kelpaavat sammutuspeite tai ämpäri, jossa on aina vettä.

"Jos palon syttyessä säntää järveen hakemaan vettä, silloin on parempi jäädä järveen turvaan. Tulipalossa jokainen kurvi on liikaa."

Lopuksi Ilpo Leino suosittelee varautumaan hätätilanteita varten. Mökin seinällä on hyvä olla koordinaatit ja mökin tarkka osoite. Koordinaatit voi selvittää Hätäkeskuslaitoksen verkkosivustolta www.112.fi.

"Hätäkeskusten määrää on vähennetty, joten hyvät ohjeet ovat entistä tärkeämpiä. Enää päivystäjä ei ehkä tunnista paikkaa pelkän kylän lempinimen ja satunnaisen kiinnepisteen kuten ison kiven perusteella."

Aapo Mentula HS
Hamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat