Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija varoittaa epätavallisen heikoista jäistä – mittaajatkaan eivät uskaltaudu kevätjäälle

Jäät ovat nyt ohentuneet nopeasti

Kotimaa
 

Aurinkoinen sää voi rohkaista ulkoilemaan tai pilkkimään järven jäällä, mutta toisaalta aurinko on heikentänyt jäitä ennätystahtiin tänä vuonna. Suomen etelä- ja länsiosissa jää on jo sulanut tai on liian heikkoa edes mitattavaksi.

Järvien jäät ovat heikentyneet tänä keväänä paljon aiempia vuosia nopeammin. Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen kehottaa ulkoilijoita olemaan tarkkana heikkojen jäiden varalta.

"Jäätä on kaikkialla vähemmän kuin keskimäärin. Ja vaikka järvellä näyttäisi olevan jäätä, se on heikompaa kuin yleensä tähän aikaan vuodesta."

Järvien jäiden kestävyyteen ei siis kannata luottaa vain aiempien vuosien kokemuksen perusteella.

Esimerkiksi Karjalan seudun mittauspaikoilla jää oli kymmeniä senttejä ohuempaa kuin keskimäärin. Sielläkään jään mittaajat eivät enää uskaltaudu kevätjäille. Jään paksuuden mittaaminen on käytännössä lopetettu Jyväskylän eteläpuolisessa Suomessa.

Tosin pelkkien senttimetrien perusteella ei jäälle keväällä kannata yleensä mennä, huomauttaa Vehviläinen. Jäiden kestävyyttä ei kovin hyvin pysty arvioimaan senttimetrien perusteella saati silmämääräisesti.

"Jään laatu vaihtelee, 20 senttiäkään ei kestä, jos jää on kovin haperoa. Viidellä sentillä ei enää tee mitään tähän aikaan vuodesta, vaikka alkutalvesta sellainen paksuus teräsjäätä riittäisi jalkamiehelle."

Jäille päiväksi suuntaavien pilkkijöiden kannattaa muistaa, että jää saattaa heiketä huomattavasti aurinkoisen päivän aikana, jolloin aamulla tehty arvio jään kestävyydestä ei enää päde.

"Valitettavasti pilkkijätkin osaavat nykyään sujuvasti pudota jäihin. Jään laatu muuttuu pitkin päivää, ja saattaa olla, ettei iltapäivällä pääse enää kävelemään takaisin", sanoo Vehviläinen.

Harri Nurminen
Ryskääviä kevätjäitä Hauhon Iso-Roineella. Aurinko on heikentänyt jäitä tänä vuonna ennätystahtiin.
Ryskääviä kevätjäitä Hauhon Iso-Roineella. Aurinko on heikentänyt jäitä tänä vuonna ennätystahtiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat