Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokottamattomien lasten määrä kasvanut – THL pelkää tautien yleistymistä

Kansallisen rokotusohjelman kattavuus on heikentynyt. Pelkona on, että rokottamalla tukahdetut taudit alkavat jälleen esiintyä Suomessa.

Kotimaa
 
Vanhemmat kertovat, kenen sanaan he luottavat rokotuskeskustelussa
Vanhemmat kertovat, kenen sanaan he luottavat rokotuskeskustelussa
Aiempaa useampi kolmevuotias ei ole saanut kaikkia rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. Helsingin Sanomat kysyi Töölön leikkipuistoissa helsinkiläisvanhemmilta, kenen sanaan he luottavat rokotuskeskustelussa. Toimittaja: Lasse Kerkelä. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Rokottamattomien lasten määrä on lisääntymässä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotteiden kattavuustutkimuksesta. THL pelkää, että tämä alkaa näkyä aiemmin harvinaisten tautien, kuten tuhkarokon ja hinkuyskän, yleistymisessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuonna 2012 syntyneiden lasten saamien rokotteiden määrää. Satunnaisotanta koostui tuhannesta lapsesta.

"Rokoteohjelman kokonaiskattavuus on huonontunut", kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kokonaiskattavuus mittaa sitä, kuinka suuri osuus pikkulapsista on saanut kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet. Aiempina vuosina luku oli hyvin suuri, 95 prosenttia.

"Olemme nyt 90 prosentin tuntumassa, ehkä jopa sen alla", sanoo Nohynek.

Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa on vielä hyvä rokotuskattavuus.

Kaikki rokotteet eivät ole lapsilla yhtä yleisiä. Niin kutsuttu viitosrokote, joka suojaa lukuisilta taudeilta, kattaa jopa 97 prosenttia lapsista. Sen sijaan PCV:n eli pneumokokkirokotussarjan oli saanut 92 prosenttia lapsista ja rotavirusrokotukset enää 91 prosenttia.

Nohynekin mukaan yhdeksänkymmenen prosentin tienoilla kulkee raja, jonka alapuolelle mentäessä epidemian riski kasvaa. Raja vaihtelee taudin mukaan.

"Arvioidaan, että jos MPR-rokotteen kattavuus on alle 92 prosenttia, aletaan nähdä tuhkarokkoepidemioita", hän sanoo.

Tuhkarokkotapauksia onkin jo esiintynyt Suomessa.

Tutkimuksesta eivät selviä Suomen alueelliset erot, joita kuitenkin on olemassa.

"Rokottamattomuuden taskuja on erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla."

Kun rokotuskattavuus heikkenee, yleistyvät eräät pitkään piilossa olleet taudit.

"Ensimmäisenä tulee takaisin tuhkarokko, ja toinen helposti tarttuva on hinkuyskä. Kun aiemmin korkean kattavuuden ansiosta syntynyt laumasuoja murtuu, ovat rokottamattomat lapset alttiita sairastumaan", sanoo Nohynek.

"Ongelma on, että jos lääkäri ei ole kokenut tai nähnyt tautia, ei se välttämättä tule mieleen diagnoosia tehdessä."

Lääkäriliiton puheenjohtajan Tuula Rajaniemen mukaan lääkärien on oltava tarkkana niin näiden kuin muidenkin harvinaisten tautien varalta.

"Jatkuvasti lääkärien eteen tulee sairauksia, joita on vaikea diagnosoida. Tämä vaatii koko ajan valppautta."

Rokotusohjelman noudattaminen ja rokotteiden ottaminen on yhteisölle paras vaihtoehto, huomauttaa Rajaniemi.

Rokotuskriittiset ihmiset korostavat, että rokotukset voivat aiheuttaa vakavia haittoja rokotetuille.

"Kaikkiin rokotuksiin liittyy sivuvaikutuksia. Mutta rokotusohjelmat on suunniteltu niin, että niiden hyödyt ovat väestön kannalta suuremmat kuin haitat. Luotamme suomalaiseen rokotusohjelmaan", Rajaniemi sanoo.

Syitä rokotuksista kieltäytymiseen on tutkinut erityisesti Turun yliopiston lääketieteellisen etiikan professori Veikko Launis. Hän nostaa lääkäriliitto Duodecimin artikkelissaan esille useita syitä rokotuskielteisyyteen.

Suomalaisten suhtautuminen rokotuksiin on pääosin myönteistä.

Kuitenkin hänen mukaansa joskus rokotteen riskit arvioidaan suuremmiksi kuin rokottamatta jättämisen riskit. Joskus taas maailmankuva, poliittinen katsanto tai ideologia aiheuttaa rokotekielteisyyttä.

Ylilääkäri Nohynekin mukaan rokotekattavuuden heikkeneminen vaatii huomion kiinnittämistä rokotuksen katvealueisiin.

"Meidän täytyy tarkastella, mitä pitää tehdä niillä alueilla, joilla kattavuusluvut ovat muuta maata alhaisemmat", sanoo Nohynek.

Nohynek uskoo, että osalla vanhemmista saattaa olla väärä turvallisuudentunne rokottamalla ehkäistävistä taudeista, koska suuret rokotusosuudet ovat pitäneet ne tukahdutettuina pitkään.

Keskustelu lasten vanhempien kanssa ja rokottamattomuuden syiden selvittäminen voivat auttaa.

"Meidän pitää ymmärtää syitä ja auttaa vanhempia tekemään tietoisia päätöksiä. En usko, että rokotuspakko on mikään vastaus."

Markus Jokela HS / HS
Mika Orava ja 6-vuotias Elsa olivat sunnuntaina Taivallahden leikkipuistossa Helsingin Töölössä, toinen lapsi oli kotona. "Mielestäni lapsemme ovat saaneet kaikki rokotukset. Normaalin kaavan mukaan on menty. Muksut ovat ylipäätään sairastaneet todella vähän, eikä rokotuksia ole tullut kauheasti mietittyä. Vaimolla saattaa olla tähän asiaan tiukempi kanta kuin minulla. Luotan vaimon sanaan tässä asiassa."
Mika Orava ja 6-vuotias Elsa olivat sunnuntaina Taivallahden leikkipuistossa Helsingin Töölössä, toinen lapsi oli kotona. "Mielestäni lapsemme ovat saaneet kaikki rokotukset. Normaalin kaavan mukaan on menty. Muksut ovat ylipäätään sairastaneet todella vähän, eikä rokotuksia ole tullut kauheasti mietittyä. Vaimolla saattaa olla tähän asiaan tiukempi kanta kuin minulla. Luotan vaimon sanaan tässä asiassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat