Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ja Sdp halutaan seuraavaan hallitukseen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ylivoimainen pääministerisuosikki

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Kansan suosikit hallituspuolueiksi ovat keskusta ja Sdp. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (edessä) ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kohtasivat vaaliväittelyssä aiemmin tänä vuonna.
Kansan suosikit hallituspuolueiksi ovat keskusta ja Sdp. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (edessä) ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kohtasivat vaaliväittelyssä aiemmin tänä vuonna. Kuva: Kimmo Räisänen

Enemmistö suomalaisista rakentaisi seuraavan hallituksen kahden puolueen varaan. Keskustaa hallitukseen toivoo 64 prosenttia ja Sdp:tä 52 prosenttia suomalaisista. Tämä selviää Helsingin Sanomien TNS Gallupilta tilaamasta tutkimuksesta.

Haastateltavia pyydettiin mainitsemaan korkeintaan kolme puoluetta, joiden pitäisi olla hallituksessa.

Kaikkiaan 39 prosenttia suomalaisista haluaa kokoomuksen jatkavan hallitusvastuussa myös seuraavalla vaalikaudella.

Perussuomalaisten suosio on kuitenkin melkein yhtä suuri kuin kokoomuksen. Joka kolmannen mielestä perussuomalaiset pitäisi ottaa maamme seuraavaan hallitukseen.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluilla 23. helmikuuta – 2. huhtikuuta.

 Haastateltu joukko edustaa maamme 15 vuotta täyttänyttä väestöä lukuun ottamatta Ahvenanmaalla asuvia.

 Haastatteluja tehtiin 1 002.

 Seuraavan hallituskoalition rakennetta tarkasteltiin seuraavan kysymyksen avulla: "Mainitkaa korkeintaan kolme puoluetta, joiden tulisi mielestänne olla maan hallituksessa."

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

 TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Kokoomuslaisten toiveissa on porvarihallitus. Sdp:n kannattajat rakentelevat mielissään punamultaan pohjautuvaa koalitiota. Myös keskustalaisille tämä olisi mieluisin vaihtoehto, joskin mikä tahansa kolmikosta kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset voisi käydä heille hallituskumppaniksi.

Perussuomalaisille luontevin hallitus koostuisi heidän oman puolueensa lisäksi keskustasta ja Sdp:stä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, kuka neljän suurimman puolueen puheenjohtajista pitäisi valita seuraavaksi pääministeriksi.

Ylivoimainen suosikki pääministeriksi on keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, jota kannatti 45 prosenttia.

Nykyistä pääministeriä, kokoomuksen puheenjohtajaa Alexander Stubbia, kannatti pääministeriksi vajaa neljännes. Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jäivät vähemmälle suosiolle.

Keskustan kannattajista lähes yhdeksän kymmenestä on Sipilän puolella.

Myös joka kolmas kokoomuslainen pitää Sipilää parhaana vaihtoehtona pääministeriksi, vaikka puolueen kannattajien enemmistö, lähes 60 prosenttia, seisookin oman puheenjohtajansa takana.

Sdp:ssä tilanne on toinen. Peräti 40 prosenttia Sdp:n kannattajista toivoo Sipilää pääministeriksi. Rinteen haluaa pääministeriksi 34 prosenttia Sdp:n kannattajista.

Vasemmistoliiton kannattajista 45 prosenttia toivoo Rinteestä pääministeriä. Sipilä saa heidän keskuudessaan 30 prosentin kannatuksen.

Vihreiden kannattajista 38 prosenttia haluaisi Stubbin jatkavan pääministerinä. Sipilää suositaan heidän parissaan yhtä paljon kuin Rinnettä.

Timo Soini saa kannatusta pääministeriksi lähinnä vain omiltaan. Joka toinen perussuomalainen toivoo Soinista maamme seuraava pääministeriä. Joka neljäs puolueen kannattaja on Sipilän kannalla.

Puolueiden kannatuspotentiaalia tarkasteltiin tutkimuksen yhteydessä seuraavalla kysymyksellä: "Minkä kaikkien seuraavien puolueiden ehdokkaita voisitte ajatella äänestävänne eduskuntavaaleissa?"

Keskustan johtoasema on selvä. Melkein joka toinen äänestysikäinen voisi ainakin periaatteessa äänestää keskustan listoilla olevaa eduskuntavaaliehdokasta.

Sdp:tä voisi äänestää 38 prosenttia ja kokoomusta 37 prosenttia.

Vihreät ja perussuomalaiset taas ovat keskenään tasoissa. Joka kolmas suomalainen äänestysikäinen voisi tukea niiden ehdokkaita eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliittoa voisi äänestää 23 prosenttia. Kristillisdemokraatteja ja Rkp:tä voisi kumpaakin äänestää 14 prosenttia äänestysikäisistä.

Sukupuolten erot näkyvät vihreiden ja perussuomalaisten kannatuksessa. Vihreät kiinnostaa naisia selvästi enemmän kuin miehiä. Peräti 42 prosenttia naisista voisi äänestää vihreitä, kun miehistä vain 24 prosenttia. Miehistä jopa 44 prosenttia voisi äänestää perussuomalaisten ehdokkaita, kun naisista vain 21 prosenttia.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat