Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettisivujen sotkeminen on hakkereiden harrastamaa kiusantekoa – Panimoliitto joutui uhriksi viikonloppuna

Pahimmillaan hakkeri voi ujuttaa sivustolle viruksen, joka tarttuu kävijän tietokoneelle

Kotimaa
 
Petteri Järvinen
Petteri Järvinen

Päivittäin usea suomalainen nettisivu joutuu ilkivallan kohteeksi. Viimeksi sunnuntaina levisi tieto Panimoliiton verkkosivujen sotkemisesta.

Kyse on yleensä samankaltaisesta harrastuksesta kuin nimikirjoituksen spreijaaminen sähkökaappeihin: tärkeintä on saada oma nimi esille "hakkeripiireissä".

Joskus kyseessä voi olla haktivismi eli tietoverkoissa tapahtuva aktivismi, sanoo tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailja Petteri Järvinen.

"Tällainen haktivismi voi olla merkittävääkin, sillä nyt osoitetaan mieltä verkossa sen sijaan, että osoitetaan mieltä kaduilla. Se saa julkisuutta, jota tekijät juuri hakevat", Järvinen toteaa.

"Mutta jos he hyökkäävät Panimoliiton sivuille, en usko, että sillä on mitään tarkoitusta. Tämä on vain kiusantekoa."

Panimoliiton etusivulla oli sunnuntaina Isis-järjestöä puolustavia tekstejä, mutta on epävarmaa, ovatko taustalla oikeasti Isis-järjestöön liittyvät hakkerit. Panimoliiton sivun hakkeriksi ilmoittautuva Team System Dz on vain yksi lukuisista ryhmistä, joiden harrastus on sotkea verkkosivustoja ja kirjoitella niille mitä milloinkin – ja lähetellä terveisiä kavereille.

Zone-H-sivusto listaa hakkeroituja verkkosivustoja lähes reaaliajassa. Sunnuntaina suomalaisia .fi-päätteisiä sivustoja oli sotkettu iltapäivään mennessä viisi, lauantaina sotkettiin 11 sivustoa.

Verkkosivustojen sotkeminen voi olla yllättävän helppoa, jos sivuston tai verkkopalvelimen ylläpitäjä ei ole huolehtinut tietoturvapäivityksistä. Tietoturva-aukon kautta hakkeri voi ujuttaa verkkopalvelimelle omaa koodiaan ja saada sen avulla käyttöoikeudet sivustoon. Toinen keino on arvata palvelimen salasana.

Pahimmillaan hakkeri voi tuhota palvelimella olevat tiedot.

Hiljattain hakkeroiduille suomalaissivuille on myös ujutettu viruksia, jotka siirtyvät helposti sivustolla käyvien tietokoneille, jos virussuojaus ei ole ajan tasalla. Siksi Zone-H-sivustolla listatuille sotketuille sivuille ei ole syytä mennä. Uhkana on oman tietokoneen saastuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat