Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuttolinnut voivat häiritä lentoliikennettä – törmäyksiä torjutaan lentoasemilla ja sähköyhtiöissä

Lentoasemilla kevätmuuttoa seurataan tarkasti. Apuna ovat lintuharrastajat.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Vaalalainen Heikki Lehtovuori tarkkaili muuttolintuja räntäsateen keskellä Liminganlahden luontokeskuksessa Limingassa. Vahingoittuneita lintuja Lehtovuori kertoo nähneensä eniten liikenteessä.
Vaalalainen Heikki Lehtovuori tarkkaili muuttolintuja räntäsateen keskellä Liminganlahden luontokeskuksessa Limingassa. Vahingoittuneita lintuja Lehtovuori kertoo nähneensä eniten liikenteessä. Kuva: Pekka Fali

Lintujen kevätmuuttoa seurataan tarkasti lentoliikenteessä. Lentoasemayhtiö Finavia kerää tietoa muuttolintuparvien reiteistä ja muuttoaikatauluista. Se tekee yhteistyötä muun muassa lintuharrastajien kanssa. Lintujen kevätmuutto voi aiheuttaa ongelmia ilmaliikenteelle lähinnä lentokoneen lähdön ja laskeutumisen yhteydessä.

"Koneen lähestyessä lentoasemaa lentäjille lähetetään tietoa ilmatilassa liikkuvista linnuista samaan tapaan kuin muista olosuhteista kuten säätilasta ja olosuhteista kiitotiellä. Lentäjät saavat tietoa lintujen lentokorkeudesta ja parvien reiteistä", kertoo asiantuntija Juha Joutsen Finaviasta.

Pahimmillaan suurikokoisten lintujen osuminen lentokoneen moottoriin voi aiheuttaa jopa lentokoneen putoamisen. Suurikokoiset lokit ja hanhet aiheuttavat Joutsenen mukaan eniten ongelmia lentoliikenteelle.

Lintujen kevätmuutto kestää pääsääntöisesti maaliskuusta kesäkuun alkuun.

Muuttolennolla olevat linnut aiheuttavat onneksi vain harvoin ongelmia lentoliikenteelle, elleivät linnut laskeudu ruokailemaan ja lepäämään lentoaseman lähistölle. Lentoasemien ennalta ehkäisevään lintutorjuntaan kuuluukin yhteistyötä kaavoittajan kanssa, jotta lentoasemien lähelle ei rakennettaisi esimerkiksi kaatopaikkoja tai muita lintuja houkuttelevia paikkoja.

Joutsen kertoo, että lintuharrastajilta saatujen tietojen perusteella lintujen reitit voidaan ennustaa hyvinkin tarkasti.

"Lentäjille merkitystä on lähinnä tiedolla, että ilmatilassa on lintuja. Reagointiaikaa on vähän, joten linnut pitää ottaa huomioon."

Varsinaisena erityisongelmana lintujen kevät- ja syysmuuttoa ei pidetä, sillä linnut vaativat lentoasemilla muutenkin tekemistä.

"Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on jatkuvasti töissä partio, jonka tehtävänä on karkottaa lentoasemalta lintuja", Joutsen kertoo.

Suomessa matkustajakoneille ei ole tähän mennessä sattunut ihmishenkiä vaatineita lintujen aiheuttamia onnettomuuksia. Sen sijaan vuonna 2006 Suomen Ilmavoimien Hawk-hävittäjä putosi, kun siihen osui lintuparvi. Lentäjä pelastautui heittoistuimen avulla.

Muuttolintujen lisäksi lentoasemien läheisyydestä torjutaan kesäisin varsinkin lokkeja.

Muuttolinnut törmäävät joskus voimajohtoihin, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingridin ympäristöasiantuntija Tiina Seppänen. Fingridin maanlaajuisen kantaverkon kautta kulkee noin kolme neljäsosaa kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä.

"Eräät suuret lintulajit, kuten hanhet, kurjet ja joutsenet, näyttävät törmäävän voimajohtoihin muita lintuja useammin. Se johtuu siitä, että ne ovat isokokoisia ja niiden on vaikeaa vaihtaa äkillisesti lentosuuntaa", Seppänen sanoo.

Oranssit tai mustat varoituspallot voimajohdoissa ovat tehokas keino estää lintujen törmäyksiä, sillä linnut huomaavat pallot johtimissa ja osaavat väistää voimajohtoja.

Esimerkiksi vesistöjen ylityspaikoilla ja muilla seuduilla, joissa liikkuu paljon lintuja, uusiin linjoihin asennetaan varoituspallot. Vanhojen linjojen kohdalla lähistön asukkaat ja lintuyhdistykset tekevät ilmoituksia, jos linnut näyttävät törmäävän toistuvasti joihinkin sähkölinjoihin. Yhtiö selvittää yhdessä ornitologin eli lintutieteilijän kanssa seudun lintutilanteen, ja päätös varoituspallojen asentamisesta tehdään ornitologin suositusten pohjalta.

Kovin suurena ongelmana lintujen törmäilyä ei Seppäsen mukaan voi pitää.

"Ilmoituksia tulee parikymmentä vuodessa, tosin paljon törmäyksiä jää varmasti havaitsemattakin", Seppänen kertoo.

Sähkönsiirrolle törmäykset eivät yleensä aiheuta haittaa, sillä linnun törmäys voimajohtoon aiheuttaa vain pienen häiriön, jota ei havaita sähkökatkona.

"Kyllä se on lintu, joka törmäyksestä kärsii, ei ihminen."

Seppäsen mukaan tutkimukset osoittavat lintujen törmäävän herkemmin jakeluverkkojen johtoihin, joista vastaavat paikalliset sähköyhtiöt, kuin kantaverkkoon, sillä jakeluverkkojen sähkölinjat ovat usein huomaamattomampia. Seppänen kannustaa ilmoittamaan lintutörmäyksistä sähkölinjasta vastaavalle sähköyhtiölle.

"Lintujen raadot katoavat nopeasti maastosta petojen suuhun, ja törmäystutkimus vaatii havaintoja."

Muuttolinnut törmäilevät sähkölinjoihin ja rakennuksiin lähinnä silloin, kun ne pysähtyvät lepäämään ja ruokailemaan, kertoo suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi lintujärjestö Birdlifestä.

"Muutto tapahtuu yleensä selvästi voimajohtoja korkeammalla. Siksi muuttolennossa olevilla linnuilla ei ole yleensä vaaraa voimalinjoihin törmäämisestä."

Lehtiniemen mukaan sähköyhtiöt ottavat huomioon havainnot törmäyksistä ja huolehtivat hyvin varoituspallojen asentamisesta lintujen reiteille.

Lasirakenteisten toimistotalojen yleistyminen voi Lehtiniemen aiheuttaa muuttolintujen kuolemia törmäyksiin. "Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa pilvenpiirtäjiin törmää suuria määriä lintuja."

Lintuja törmää myös tavallisten talojenkin ikkunoihin.

"Lintuja voi törmätä lasikuisteihin tai ikkunoihin. Törmäysten vähentäminen onnistuu tekemällä ikkunat linnuille näkyvämmiksi esimerkiksi haukkatarroilla tai jopa jättämällä ikkunat pesemättä. Linnut huomaavat likaisen ikkunan helpommin kuin puhtaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat