Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räsänen ja Räty joutuvat tiukoille vaaleissa

Hallitukseen pettyneet äänestäjät voivat antaa monelle istuvalle kansanedustajalle lopputilin

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Laura Räty ja Päivi Räsänen
Laura Räty ja Päivi Räsänen Kuva: Mika Ranta / HS, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen antaa itsestään kuvan rauhallisena ihmisenä. Olisi silti ihme, jos Räsäsen pulssi ei olisi koholla vaali-iltana.

Räsänen on tunnetuin ehdokas, joka joutuu vaali-iltana todella jännittämään valtakirjansa puolesta. Puolueen puheenjohtajan putoaminen eduskunnasta nousisi automaattisesti yhdeksi vaalien suurista puheenaiheista.

Riihimäkeläinen Räsänen on ehdolla Hämeen vaalipiiristä, jossa hän viimeksi meni läpi kolmanneksi viimeisenä ehdokkaana. Jos kristillisten kannatus Hämeessä putoaa sen verran kuin viimeiset kansalliset kannatusmittaukset ennustavat, Räsäsen paikka voi olla sadoista tai kymmenistä äänistä kiinni.

Myös monessa muussa piirissä kristilliset joutuvat jännittämään ainoan paikkansa puolesta.

Putoamisvaarassa näissä vaaleissa on iso joukko kokeneita kansanedustajia. Kansanedustajien paikkojen uusiminen voi olla tavallistakin vaikeampaa, sillä edelliseen hallitukseen tyytymättömät äänestäjät saattavat haluta normaalia enemmän muutosta eduskuntaan.

Räsäsen lisäksi toinenkin ministeri joutuu jännittämään valtakirjansa puolesta. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty laitetaan Helsingin vaalipiirissä tiukoille, sillä arviolta kuudesta kokoomuksen paikasta kamppailee joukko tunnettuja poliitikkoja.

Räty oli Helsingin Sanomien äskettäisessä kyselyssä Helsingin kokoomusehdokkaista vasta kahdeksanneksi suosituin puolueen kannattajien keskuudessa. Kaikkien äänestäjien keskuudessa Rädyn sijoitus oli vielä heikompi.

Rädyn kannatusta on voinut syödä kohu, joka syntyi hänen viimevuotisesta Verkkouutisten haastattelustaan. Rädyn puheita tulkittiin niin, ettei hänellä ollut käsitystä siitä, miten monet suomalaiset joutuvat tulemaan toimeen 2 600 tai 2 100 euron tuloilla.

Jos Räty onnistuu uusimaan paikkansa eduskunnassa, ulos jää herkästi joku tai jotkut muista tunnetuista naisehdokkaista, ehkä Fatbardhe Hetemaj, Eija-Riitta Korhola tai Sari Sarkomaa.

Myös muissa puolueissa Helsingin vaalipiirin ehdokaslistat ovat pullollaan tunnettuja ehdokkaita läpimenijöiden määrään nähden.

Sdp:n Helsingin-listalla Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma ja Pentti Arajärvi painivat valtiomiessarjassa, mikä tietää monelle muulle ehdokkaalle vaikeuksia. Putoamisvaarassa voi olla esimerkiksi Päivi Lipponen.

Keskustan listalla Helsingissä entinen ministeri Paula Lehtomäki joutuu jännittämään kahteen otteeseen. Suosikki puolueen listalta Helsingistä on gallupien perusteella Olli Rehn, joten Lehtomäki joutuu luottamamaan siihen, että keskusta voittaa puolueelle povatun toisen paikan.

Sen jälkeen Lehtomäki joutuu vielä toivomaan, että Laura Kolbe tai Pekka Puska eivät nappaa tuota paikkaa hänen nenänsä edestä.

Myös istuva kansanedustaja Terhi Peltokorpi sekä pitkäaikainen taustavaikuttaja ja puoluesihteeri Timo Laaninen kisaavat samasta paikasta.

Uudenmaan vaalipiirin istuvista kansanedustajista kovimmille joutuvat kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat, joista useampikin saattaa hävitä paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat