Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-keskustelu roihahti jälleen uusille kierroksille

Poliitikot, Venäjän ulkoministeriö ja tutkijat kommentoivat vilkkaasti

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
"Yhdelläkään muulla maalla ei ole veto-oikeutta Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin", sanoo pääministeri Alexander Stubb.
"Yhdelläkään muulla maalla ei ole veto-oikeutta Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin", sanoo pääministeri Alexander Stubb. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin lähentyminen sotilasliitto Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa, sanoo Venäjän ulkoministeriö sunnuntaille päivätyssä lausunnossaan. Lausunnon mukaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyö kohdistuu aiempaa enemmän Venäjää vastaan.

"Tässä yhteydessä on erityisen huolestuttavaa Suomen ja Ruotsin taipumus lähentyä sotilasliitto Naton kanssa", ministeriö kirjoittaa.

Lausunto on vastaus norjalaisessa sanomalehdessä Aftenpostenissa perjantaina julkaistuun kirjoitukseen, jossa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan puolustusministerit sekä Islannin ulkoministeri toivoivat tiiviimpää puolustusyhteistyötä Pohjoismaiden kesken ja kehottivat valmistautumaan Venäjän mahdollisesti aiheuttamiin konflikteihin.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoo HS:lle, että avoin keskustelu Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on nyt tärkeää. Jo ennen Venäjän lausuntoa Stubb ehdotti lauantaina, että Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä arvioimaan asetettaisiin pieni "viisasten ryhmä".

"Yhdelläkään muulla maalla ei ole veto-oikeutta Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin. Tämä pätee myös päivän kannanottoon Venäjältä. Pitäisin tässä pään kylmänä", Stubb kommentoi HS:lle sähköpostitse sunnuntaina.

Venäjän ulkoministeriön kannassa ei ole mitään uutta tai yllättävää, kommentoi puolestaan ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) STT:lle. Hän sanoo, että Venäjän kielteinen kanta Naton laajentumiseen on kaikilla tiedossa.

Tuomiojan mukaan pohjoismaisten puolustusministerien kirjoittama artikkeli on hieman harhaanjohtava, sillä Suomi ei ole luomassa uusia viholliskuvia.

"On valitettavaa, jos puheenvuoroista tulee tällaisia seurauksia. Vaaleihin mentäessä puolueiden puheenjohtajat ymmärrettävästi esittelevät kaikenlaisia näkemyksiä, mutta niitä ei pidä sotkea Suomen linjauksiksi", Tuomioja sanoo STT:lle.

Sunnuntaina ulkoministeriön erikoistutkija ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala otti kantaa Nato-asiaan HS:n haastattelussa. Hänen mukaansa juuri nyt Nato-jäsenyyden hakeminen olisi kohtalokkain virhe, jonka Suomi voisi tehdä ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari yhtyy osin Haukkalan arvioihin.

"Totta kai Venäjä reagoisi kielteisesti", hän sanoo.

HS-haastattelussa Haukkala sanoi, että Venäjä voisi puuttua halutessaan monin tavoin myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen. Saaren mukaan Venäjä tuskin ryhtyisi sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan, vaikka hakemus Natoon jätettäisiin.

"Ja vaikka Suomi liittyisi Natoon, en usko, että Venäjä vyöryy rajan yli tankkeineen. Se on epärealistista", Saari sanoo.

Kokeneen ulkopolitiikan vaikuttajan, ministeri Jaakko Iloniemen mukaan Nato-jäsenyyden hakeminen olisi huonoa politiikkaa tässä tilanteessa. Iloniemi sanoo olevansa Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja, mutta jäsenhakemus olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Nyt tunnelma Euroopassa on hänen mukaansa "liian hermostunut", jotta liittyminen Natoon olisi järkevää.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Saari sanoo, ettei Suomen pidä jarrutella keskustelua Nato-jäsenyydestä Venäjän pelossa.

Toisaalta Suomen pitää hänen mukaansa varautua erilaisiin kehityskulkuihin Venäjällä.

"Venäjä kehittyy jatkuvasti suljetumpaan, tiukempaan, yksinvaltaisempaan, mahdollisesti jopa totalitääriseen järjestelmään", Saari arvioi.

Venäjästä ei hänen mukaansa pidä kuitenkaan luoda mustavalkoista kuvaa.

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat