Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apua äänestyspäätökseen – HS:n testillä voi haarukoida itselleen sopivaa puoluetta

Suomen vaalijärjestelmässä ääni menee puolueelle. Siksi HS tarjoaa testin, jonka avulla itselleen sopivaa puoluetta voi yrittää haarukoida.

Kotimaa
 

Lähes 40 prosenttia äänestäjistä ei tiedä vielä, ketä äänestävät tai eivät halua kertoa kantaansa tutkimuslaitoksille. Äänestysvalinnan tekeminen näissä vaaleissa tuntuu olevan erityisen vaikeaa. Eduskuntavaaleihin on alle viikko aikaa.

Kymmensivuisten vaaliohjelmien lukeminen on iso työ. Siksi HS on tehnyt puolueen valintaa helpottamaan oheisen kartan, jonka avulla voi etsiä omiin valintoihinsa sopivaa puoluetta.

Testissä edetään vastaamalla eri asiakysymyksiin ja näin muodostuva polku johdattaa sopivan puolueen luokse.

Testi ei kerro puolueista koko totuutta, sillä siihen on valittu HS:n vaalikoneesta vain muutamia kysymyksiä, joiden avulla eroja puolueiden välille tehdään. Äänestäjälle tärkeitä saattavat kuitenkin olla ihan eri kysymykset.

Ja paikoin erot puolueiden välillä ovat hyvin pieniä. Testin tarjoamat reitit eivät siten välttämättä kerrokaan puolueen ehdotonta kantaa kyseiseen asiaan. Ennemmin on kyse puolueiden suhteellisista eroista – niiden kannoista suhteessa toisiinsa.

Puolueiden ehdokasjoukon kantoja yli 30 eri kysymykseen pääsee selaamaan tässä osoitteessa.

Suomen poliittisessa järjestelmässä juuri puolueen valinta on oleellista kahdestakin syystä.

Ensinnäkin vaaleissa annettavat äänet menevät nimenomaan puolueelle tai valitsijalistalle. Puolueen tai valitsijalistan saama äänimäärä ratkaisee, kuinka monta edustajaa puolue tai lista saa eduskuntaan. Vasta sen jälkeen ratkaistaan, ketkä ehdokkaat pääsevät eduskuntaan.

Toisin sanoen, joku paljon ääniä kerännyt ehdokas voi jäädä rannalle, ja joku toinen paljon vähemmän ääniä saanut ehdokas päästä sisään, jos jälkimmäisen ehdokkaan oma puolue on kerännyt kunnon äänipotin.

Esimerkiksi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Tarja Cronberg sai yksin yli yhdeksän prosentin kannatuksen Pohjois-Karjalassa, kaikkiaan lähes 8 000 ääntä, mutta ei päässyt eduskuntaan, koska vihreiden yhteisäänimäärä ei riittänyt kansanedustajapaikkaan. Sen sijaan Sdp:n ehdokas Lauri Kähkönen pääsi eduskuntaan, vaikka sai henkilökohtaisesti vain päälle 4 000 ääntä.

Toinen syy on se, että eduskunnassa ehdokkaat eivät voi ajaa vain omaan linjaansa, vaan he äänestävät pääosin puolueen asettaman ryhmäkurin mukaan, ja hallituspuolueet aina hallituksen esitysten puolesta.

Näistä syistä on tärkeää kiinnittää huomiota itse puolueeseen ja mitä asioita se ajaa – niitä ehdokaskin joutuu ajamaan, jos pääsee eduskuntaan.

Jos ehdokkaiden näkemykset kiinnostavat, voi siihen kokeilla avuksi HS:n vaalikonetta.

Hs.fi:stä löytyvät myös jutut puolueiden vaaliohjelmista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat