Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan puolustusministeri arvostelee Venäjän toimia

Haglund: Pohjoismaiden kannanottoa ei valmisteltu piilossa

Kotimaa
 
Ine Eriksen Søreide
Ine Eriksen Søreide

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide sanoo, ettei Venäjällä pitäisi olla mitään syytä reagoida Pohjoismaiden puolustusyhteistyön syventämiseen. Suomessa vieraillut ministeri kommentoi Pohjoismaiden puolustusministerien yhteistä kirjoitusta, jossa kehotettiin varautumaan Venäjän lisääntyneeseen aggressiivisuuteen yhteistyötä parantamalla.

Venäjä reagoi kirjoitukseen välittömästi. Sen mielestä on "hyvin huolestuttavaa", jos Ruotsi ja Suomi olisivat lähestymässä Natoa.

"Me kirjoitimme vain sen, mitä olemme tehneet 15–20 vuotta. Olemme jatkuvasti kehittäneet yhteistyötämme puolustuksellisissa ja poliittisissa kysymyksissä ja teemme niin edelleen", Eriksen Søreide sanoi.

"Me halusimme korostaa, että olemme pohjoismainen yhteisö, jolla on syvät suhteet."

Suomessa jotkut ovat pitäneet kirjoitusta provokatiivisena, mutta norjalaisministeri ei.

"Miksi se olisi provokatiivinen? Me olemme tehneet samaa yhteistyötä vuosia. Venäjän pitää muuttaa omaa käytöstään."

Eriksen Søreide sanoi, että on Ruotsin ja Suomen oma asia, haluavatko ne kuulua Natoon. "Tällä ei ole mitään tekemistä Naton kanssa, kyse on pohjoismaisesta yhteistyöstä."

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi STT:lle, että puolustusministerien kirjoituksesta olisi ollut hyvä keskustella ennen sen julkaisemista.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) sanoo, ettei "tätä ole piilossa valmisteltu". Hän sanoi lähettäneensä maaliskuisen puolustusministerikokouksen raportin muun muassa tasavallan presidentin kansliaan ja siitä olisi selvinnyt, että tällainen artikkeli on suunnitteilla.

"Tämä on keskustelu, jossa taas keskitytään enemmän prosesseihin kuin siihen, mitä artikkelissa lukee. Tämä on aika tyypillistä suomalaista keskustelua", vaivaantuneen oloinen Haglund totesi maanantaina.

"Venäjän reaktioihin ei kannata ylireagoida. Venäjältä on ennenkin kuulunut vahvoja mielipiteitä pohjoismaisesta yhteistyöstä. On tärkeää, että ei anneta Venäjän määrittää yhteistyön luonnetta. En suostu siihen, että pohjoismainen yhteistyö leimataan Venäjän vastaiseksi tai että se yhdistetään Nato-keskusteluun, koska sitä se ei ole."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat