Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmailualan lakko peruuttaa useita lentoja

Finavia suosittelee matkustamista vain käsimatkatavaroiden kanssa tiistaina sekä keskiviikkona

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Lentoyhtiö Norwegian ilmoitti peruvansa lakon takia yhdeksän Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa tänään tiistaina.
Lentoyhtiö Norwegian ilmoitti peruvansa lakon takia yhdeksän Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa tänään tiistaina. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Matkalaukut eivät välttämättä tule perille, mikäli olet lentämässä tänään tiistaina tai huomenna keskiviikkona. Ilmailualan lakko lamauttaa niin sanotut maapalvelutyöt, kuten matkalaukkujen siirtämisen lentokoneisiin ja niistä ulos.

Lisäksi lakko voi aiheuttaa myöhästymisiä ja yksittäisten lentojen peruuntumisia. Lakolla ei ole vaikutuksia Finnairin, Flyben ja Blue1:n lentoihin.

Tästä on kyse

 Ilmailualan unioni ja Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys aloittavat tiistaina työtaistelutoimet Finaviaa vastaan.

 Finavian tytäryhtiön soveltamasta työehtosopimuksesta johtuva lakko näkyy matkatavararuuhkina.

 Lakoilla ei ole vaikutuksia Finnairin, Flyben ja Blue1:n lentoihin.

Sen sijaan esimerkiksi Norwegian peruu tiistaina yhdeksän Helsinki-Vantaan lentoasemalta lähtevää lentoa.

Häiriöitä on odotettavissa kumpanakin lakkopäivänä pääsääntöisesti aamukuuden ja iltakuuden välisenä aikana.

Lentoasemista vastaava Finavia suosittelee matkustajia ottamaan mukaan ainoastaan käsimatkatavarat. Yhtiö pyytää matkustajia seuraamaan oman lentoyhtiönsä tiedotusta.

Finavia arvioi, että lomalennot eli charter-lennot saadaan hoidettua melko normaalisti.

Valtakunnansovittelija Minna Helle vahvisti pikaviestipalvelu Twitterissä, että lakko toteutuu. Hänen mukaansa sovittelua jatketaan "lähiaikoina".

Helle tapasi iltapäivällä Finavian sekä Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) edustajia. Neuvotteluissa ei saatu aikaan ratkaisua.

Tiistain lakon lisäksi työntekijöitä edustavat ilmoittivat uusista, huhtikuun loppuun sijoittuvista lakonuhista. Kiistan ytimessä ovat Finavian lentokenttätyöntekijöiden työehdot.

IAU ja Finavia riitelevät 80 työntekijän työehdoista. He vastaavat Finavian tytäryhtiössä Airprossa lähinnä halpalentoyhtiöiden maapalvelutöistä, mutta liittojen mukaan huomattavasti muita alan työntekijöitä heikommilla työehdoilla.

SLSY:n mukaan Finavia lisäksi "vuokraa" matkustamohenkilöstöä charter-liikennettä harjoittaville halpalentoyhtiöille yleissitovaa työehtosopimusta huonommin ehdoin. Finavian mukaan kyse on normaalista palveluliiketoiminnasta.

Palvelualojen työnantajat Palta korostaa, että useat työehtosopimukset ovat ilmailualalla tavanomaisia.

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen kertoi, että Airpro perustettiin, jotta palveluiden tuottaminen pienemmillä lentoasemilla olisi mahdollista. Riidan kohteena oleva työehtosopimus on solmittu vuonna 1996.

Savolaisen mukaan Airpro on sen turvin voinut toimia kustannustehokkaasti. Esimerkiksi turvatarkastajana toimiva työntekijä voi päivän aikana tehdä muitakin töitä, kuten paikata kenttään syntyneitä reikiä.

Lakkoihin tiistaina ja keskiviikkona osallistuvat Finavian lentoasemilla IAU:n jäsenet, jotka työskentelevät muun muassa Airpron ja Aviator Finlandin maapalvelutehtävissä. SLSY järjestää Airpron matkustamohenkilöstöä koskevan lakon, joka päättyy myös keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat