Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilasagentit tekevät yllätysiskuja: Kirkkonummella alakoululaiset opettavat tietokoneiden käyttöä opettajille

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Oppilasagentti Otso Hahkala, 12, opettaa tietotekniikan käyttöä opettaja Jyrki Häggmanille Masalan koulussa.
Oppilasagentti Otso Hahkala, 12, opettaa tietotekniikan käyttöä opettaja Jyrki Häggmanille Masalan koulussa. Kuva: Rio Gandara HS

"Voinko näyttää, miten tämä animaatiosovellus toimii?" Viidennen luokan oppilas Oiva Rantala, 11, ojentaa taulutietokonetta kahvimukin kanssa pöydän ääressä istuvalle Jyrki Häggmanille. Käynnissä on Masalan koulun oppilasagenttien yllätysisku opettajanhuoneeseen välitunnilla.

Perinteisesti ajatellaan, että opettajat opettavat ja oppilaat opiskelevat. Kuuma-kunnissa Uudellamaalla on toisin: oppilaat opettavat opettajille digitaalisia taitoja.

Tästä on kyse

 HS kertoi maaliskuussa Turun yliopistossa tehdystä vertailusta, jossa opettajien tietotekniset taidot paljastuivat huonoiksi.

 Syksyllä 2016 tulee käyttöön uusi peruskoulujen opetussuunnitelma. Siihen kuuluu uusia tietoteknisiä sisältöjä, kuten ohjelmointia.

 Oppilaita tulisi myös osallistaa koulutyöhön aiempaa enemmän sekä opettaa oppimaan oppimisen taitoja.

Kuuma-kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Oppilasagentteja on tähän mennessä kokeiltu alueen viidessätoista peruskoulussa.

Oppilasagentit ovat koulun omia oppilaita, jotka tiettyinä välitunteina pitävät opettajille opetustuokioita ja antavat neuvontaa tietotekniikan käytöstä. Tarvittaessa opettajat voivat pyytää oppilasagentit avukseen myös tunneille.

Oppilasagentit ovat aiemmin toimineet apuopettajina esimerkiksi ensimmäisen luokan oppilaille.

"Pienemmät osaavat käyttää usein tablettia hyvin, mutta tietokoneen käyttö ja kirjoittaminen voi olla vaikeampaa", 12-vuotias oppilasagentti Otso Hahkala kertoo.

Kaikki agentit kuvaavat ja muokkaavat valokuvia sekä editoivat videoita. Oppilasagenttina toimivan ei kuitenkaan valmiiksi tarvitse osata käyttää kaikkia ohjelmia. Kiinnostus riittää.

"Itse olen oppinut paljon myös muilta agenteilta ja kun olen opettanut muita", Roope Heilala, 11, kertoo. Heilala pitää itse lisäksi omaa blogia.

Malli on leviämässä myös muualle Suomeen. Vastaavaa toimintaa on jo Kaarinassa ja ensi syksystä lähtien myös Hämeenlinnassa, suunnittelija Antti Sankala Kirkkonummen sivistystoimesta kertoo. Agenttien avulla koulun laitteet saadaan tehokkaaseen käyttöön, Sankala uskoo.

"Opettajia rohkaistaan luomalla heille positiivisia käyttökokemuksia, ja kannustetaan heitä aloittamaan vaikka vain pienillä kokeiluilla."

Agenttitoimintaa koordinoi ja agentteja tukee tehtävään valittu ohjaava opettaja, mutta toiminta on ennen kaikkea oppilaslähtöistä, Sankala korostaa.

"Joillekin heistä on iso juttu huomata, että oppimista voi tapahtua yhdessä, eikä opettaja olekaan se, joka osaa kaiken."

Koulu kaikkialla -hankkeen tutkijatohtori Olli Vesterinen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselta katsoo, että kyse on ennen kaikkea koulun toimintakulttuurin muutoksesta.

"Media läpäisee nykyään lasten arjen hyvin kokonaisvaltaisesti. Opettajan ei kuitenkaan tarvitse olla tietotekniikkaguru ja osata kaikkia sovelluksia lähestyäkseen oppilaiden median käyttöä pedagogisesti", Vesterinen muistuttaa.

Koulun roolijako menee hyvällä tavalla uusiksi, kun oppilaat opettavatkin opettajia. Miltä opettajasta tuntuu olla välillä opetettavan roolissa?

"Mielenkiintoista", toteaa Jyrki Häggman. "Tekee opettajalle hyvää katsoa asioita välillä oppilaan näkökulmasta."

Teknistä työtä, kuvaamataitoa ja lukuaineita Masalan koulussa opettava Häggman ei ole aiemmin joutunut oppilaiden tietoiskun kohteeksi. Esimerkiksi teknisessä työssä Rantalan esittelemää animaatiota voisi hyvin käyttää esimerkiksi työvaiheiden opettelemiseen, hän pohtii.

Oppilasagentit Otso Hahkala, Roope Heilala ja Oiva Rantala opettaisivat mielellään opettajille myös muita asioita. "Esimerkiksi liikunnassa oppilaat voisivat opettaa sellaisia lajeja, joita itse osaavat", Hahkala ehdottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat