Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesärenkaiden vaihdon kanssa ei tarvitse hötkyillä

Lain mukaan nastarenkailla ei saisi enää ajaa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Helsingissä arviolta puolet autoilijoista on jo vaihtanut kesärenkaat.
Helsingissä arviolta puolet autoilijoista on jo vaihtanut kesärenkaat. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Kesärenkaat olisi lain mukaan pitänyt vaihtaa autoon viimeistään maanantaina. Laki ei kuitenkaan ole täysin ehdoton, sillä lain mukaan nastarenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa.

Helsinkiläisautoilijoista arviolta puolet on vaihtanut tähän mennessä kesärenkaat.

"Hetki sitten laskettiin, että 580 autoilijaa on jo käynyt renkaiden vaihdossa, kun säilössä on noin tuhat rengassarjaa", kertoo Marko Takala Helsingin Rengashotellista.

"Urakan puolivälissä ollaan. Kehno sää hiljensi tahtia viime viikolla, mutta nyt ajanvarauskirja on täyttynyt kolmeksi viikoksi eteenpäin. Meidän hotellissa on noin 4 000 rengassarjaa", kertoo Jonne Miettinen Helsingin Konalan Vianorilta.

Renkaiden vaihdon kanssa ei Miettisen mukaan pidä hötkyillä, jos ajaa myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

"Tänäkin aamuna oli yöpakkasten jäljiltä liukasta, kun lähdin ennen kello seitsemää autolla kohti Helsinkiä", kertoo turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta. Hän asuu Nokialla.

Suomessa nastarenkaita saa käyttää pääsääntöisesti 1.11.–31.3. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät, todetaan Trafista.

"Suomi on pitkä maa. Pohjois-Suomeen ei pidä vielä lähteä kesärenkailla. Jos vaikka juhannuksena sataa lunta, niin nastarenkaat voi vaihtaa uudelleen alle", Elovaara sanoo.

Kitkarenkailla saa ajaa ympäri vuoden, mutta käytännössä se ei kannata. Kesällä lämmin tienpinta syö kitkarenkaiden pintaa huomattavasti.

Elovaara kehottaa renkaiden vaihtajia tutkimaan kuluneiden kesärenkaiden urasyvyyden. Lain mukaan uran pitää olla kesärenkaissa 1,6 millimetriä.

"Kulutuspinnan syvyyden pitäisi kuitenkin olla vähintään neljä milliä, jotta autolla voisi ajaa turvallisesi sateisella tienpinnalla. Sen voi todeta työntämällä kahden euron kolikon uraan. Jos kolikon reuna jää selvästi uran peittoon, renkaassa on vielä riittävästi kulutuspintaa jäljellä", Elovaara neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat