Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Fascismi murskaksi" ja "Hyljätyn maaseudun puolesta" – tällaisilla julisteilla äänestäjiä on houkuteltu vaaliuurnille

Kotimaa
 
Vanhat vaalijulisteet - näin äänestäjiä houkuteltiin ennen vaaliuurnille
Vanhat vaalijulisteet - näin äänestäjiä houkuteltiin ennen vaaliuurnille
Raamattu, lakikirja, silakat ja vetoomus kansanvallan puolesta - vanhat vaalijulisteet näyttävät, miten puolueet ovat ennen yrittäneet houkutella äänestäjiä. Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kertoo muun muassa sen, minkä puolueen julisteessa vaadittiin "Fascismi murskaksi" ja mikä puolue ilmoitti nojaavansa Raamattuun ja lakikirjaan. Puoluearkistoista etsityistä julisteista vanhimmat ovat 70 vuoden takaa ja niitä käytettiin talven 1945 eduskuntavaaleissa. Toimittajat: Unto Hämäläinen HS, Kirsti Karttunen HS, kuvaus: Esa Syväkuru HS, leikkaus: Kristiina Marttinen HS

Vaalijulisteen viestin pitäisi vahvistaa uskollisten kannattajien luottamusta ja herättää uusien kannattajien kiinnostusta.

Hyvässä julisteessa kuva vetoaa äänestäjien tunteisiin ja teksti äänestäjien järkeen. Tehtävä ei ole helppo, sillä vaalijulisteen kuvan pitäisi jäädä katsojan mieleen kerta katsomalla ja tekstin tulisi tiivistää puolueen sanoma vain parilla, kolmella sanalla.

Vaalijulisteiden historiaan mahtuu myös tapauksia, joissa julisteeseen valittu teksti on mennyt aivan pieleen. Pahimmassa tapauksessa vaalilause voi kääntyä kansan suussa puoluetta vastaan ja puolue joutuu naurunalaiseksi. Tämä lupailee liki varmaa vaalitappiota.

Esa Syväkuru / HS
Keskusta kampanjoi vuonna 2011 julisteella, johon oli kuvattu puheenjohtaja Mari Kiviniemi.
Keskusta kampanjoi vuonna 2011 julisteella, johon oli kuvattu puheenjohtaja Mari Kiviniemi.

Vaikka gallup-suosiota nauttivan keskustan tämän kevään vaalijulisteissa etualalla on puheenjohtaja Juha Sipilä, ei puheenjohtajan nostaminen julisteiden vetonaulaksi ole aina ollut onnistunut ratkaisu. Keskusta kampanjoi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa julisteella, jossa esiintyi silloinen puheenjohtaja Mari Kiviniemi. Julisteen teksti kuului: "Tätä maata pitää rakentaa sopimalla, ei repimällä."

Keskustan viesti ei kuitenkaan tuolloin uponnut suomalaisiin, sillä puolue oli noiden vaalien suurin häviäjä. Vasemmistoliiton vuoden 1999 vaalijulisteissa puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes vaivasi pullataikinaa punaiseen pukeutuneena. Tuolloin kyseltiin, mahtaako Siimeksessä olla muuta punaista kuin hänen tavaramerkikseen muodostuneet punaiset kynnet.

Esa Syväkuru HS
Skdl:n eduskuntavaalijuliste talvelta 1945.
Skdl:n eduskuntavaalijuliste talvelta 1945.

Tarinoita vanhojen vaalijulisteiden historiasta avaa Kuukausiliitteen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen, joka on seurannut vaaleja pitkään.

Hämäläinen kertoo muun muassa sen, miksi keskustan vuoden 1991 vaalijulisteessa oli silakan kuva. Samoin selviää se, mikä puolue ilmoitti julisteessaan, että se nojaa Raamattuun ja lakikirjaan.

Vuodesta 1945 alkava nostalginen katsaus jatkuu tälle vuosituhannelle.

Esa Syväkuru / HS
Vasemmistoliiton julisteiden keulakuva oli vuonna 1999 silloinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.
Vasemmistoliiton julisteiden keulakuva oli vuonna 1999 silloinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Puolueita syytetään toisinaan liiasta samankaltaisuudesta ja tylsyydestä. Vanhojen vaalilauseiden läpikäyminen paljastaa, että vuoden 1983 vaaleissa Sdp ja kokoomus olivat ainakin vaalilauseeltaan äärimmäisen samankaltaisia.

Tylsyydestä vanhoja vaalijulisteita ei kuitenkaan voi syyttää.

Vanhimmat vaalijulisteet ovat 70 vuoden takaa. Niitä käytettiin talvella 1945 pidetyissä eduskuntavaaleissa, joissa eduskuntaan rynnisti uusi puolue, Skdl eli Suomen kansan demokraattinen liitto. Puolueen vaalijulisteessa vaadittiin "Fascismi murskaksi" ja se sai ensimmäisissä vaaleissaan 50 paikkaa. Suomen vaalien aikana Keski-Euroopassa vielä sodittiin ja toukokuussa 1945 Helsingin Sanomissa kerrottiin Auschwitzin kuolemanmarssista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat