Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EASA: Pimeät sotakoneet kasvava uhka siviililennoille

Siviilikoneet ja pimeät sotakoneet kohtasivat Itämerellä parikymmentä kertaa vuonna 2014

Kotimaa
 

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on huolissaan tunnistamattomien sotilaslentojen siviililennoille aiheuttamasta vaarasta Itämeren kansainvälisillä alueilla. EASA:n tuoreen selvityksen mukaan niiden uhka on kasvamassa niin suureksi, että on ryhdyttävä toimiin riskien vähentämiseksi.

Tuore selvitys paljasti, että kolmessa vuodessa tunnistamattomien sotilaskoneiden ja siviilikoneiden kohtaamisten määrä Itämerellä lähes nelinkertaistui. Viime vuonna tällaisia kohtaamisia oli parikymmentä.

Koneet ovat kohdanneet yleensä kansainvälisillä alueilla. Vastaavaan aikaan sotilaslentojen määrä Itämeren kansainvälisillä alueilla kolminkertaistui.

Sotilaskoneet ovat lentäneet toisinaan transponderit sammutettuina, jolloin ne eivät ole näkyneet siviililennonjohdon tutkassa. Transponderien signaalit kertovat siviililennonjohdolle koneen sijainnin. Ne ovat myös edellytys sille, että matkustajakoneiden törmäyksenestojärjestelmä toimii.

Tunnistamattomat koneet ovat olleet käytännössä sotilaskoneita, usein venäläisiä.

Ilmailujohtaja  Pekka Henttu Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista kuitenkin huomauttaa, että tunnistamattomat tai koordinoimattomat koneet ovat sekalainen joukko. Niissä on venäläisten sotilaskoneiden lisäksi Nato-koneita sekä yksittäisten valtioiden koneita.

Lentoa sanotaan koordinoimattomaksi, jos siitä ei ole julkaistu lentosuunnitelmaa, koneesta ei ole kommunikointiyhteyttä lennonjohtoon eikä transponderi ole päällä. Koordinoimaton liikenne on siviililennonvalvonnalle ongelma, jos se ei saa tietoa sotilastutkilta.

Henttu selosti tilannetta HS:lle Pariisista Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n kokouksesta, jonka aiheena on siviili- ja sotilaslentojen koordinointi. Siellä käsiteltiin myös EASA:n tiistaina julkaisemaa selvitystä.

EASA suosittelee, että ICAO päivittäisi ohjeensa, joka koskee siviili- ja sotilaslentojen koordinoimista merialueilla. Lisäksi EASA katsoo, että ICAO:n jäsenmaiden olisi päivitettävä myös kansalliset määräyksensä lentojen koordinoimisesta.

EASA:n mielestä sotilastutkilla saatavaa tietoa olisi voitava paremmin hyödyntää myös siviili-ilmailun lennonvarmistusjärjestelmässä.

Henttu sanoo, etteivät EASA:n selvityksestä ilmenevät ongelmat koske suinkaan vain Itämerta vaan samoja ongelmia on muuallakin.

"Kansainvälisen ilmailuyhteisön on haettava tähän globaaleja ratkaisuja. Nykyiset kansainvälisiä alueita koskevat pelisäännöt eivät vastaa nykypäivää, ja niitä lienee syytä uudistaa. Kaikki haluavat turvallisuutta. Eivät sotilaatkaan halua, että sotilaskoneet tuhoutuvat törmäyksissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat