Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakkoäänestys oli viime vaaleja vilkkaampaa – kolmasosa antoi äänensä ennakkoon

Äänensä antoi jo ennakkoon 31,9 prosenttia äänioikeutetuista

Kotimaa
 

Lähes kolmasosa eduskuntavaalien äänioikeutetuista antoi äänensä jo ennakkoon. Ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana kello 20. Siihen mennessä 1,3 miljoonaa suomalaista oli käynyt äänestämässä. Äänestysprosentti oli ennakkoäänestyksessä 31,9.

Se oli siis hieman korkeampi kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, jolloin ennakkoon äänesti 31,2 prosenttia äänioikeutetuista. Sitä edellisissä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ennen varsinaista vaalipäivää äänesti 29,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Artikkeliin liittyvät

Eniten ennakkoääniä, 293 141 ääntä annettiin viimeisenä äänestyspäivänä eli tiistaina. Tilastoissa ei ole mukana ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia.

Ennakkoäänestyksen suosio on edellisissä vaaleissa ollut kasvussa suhteessa varsinaisena vaalipäivänä annettuihin ääniin. Edellisissä eduskuntavaaleissa kaikista äänistä 45 prosenttia annettiin ennakkoon. Vuonna 2007 luku oli prosenttiyksikön pienempi.

Kaiken kaikkiaan vaaliuurnilla kävi neljä vuotta sitten kotimaisista äänestäjistä 70,5 prosenttia äänioikeutetuista, joita oli yhteensä 4,4 miljoonaa. Äänestysaktiivisuus nousi tuolloin selvästi vuodesta 2007. Ennakkoäänestyksen suosion perusteella äänestysprosentti voisi olla tällä kertaa nousemassa viime vaalejakin korkeammaksi.

Ennakkoäänestys alkoi viime viikon keskiviikkona niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ulkomailla mahdollisuus äänestää päättyi jo lauantaina. Ulkomailla äänestäminen oli mahdollista Suomen edustustoissa ja suomalaisissa laivoissa.

Kotimaassa ennakkoäänestyspaikkoja oli yhteensä 912. Niitä oli muun muassa kunnan- ja kaupungintaloissa, kauppakeskuksissa ja posteissa.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Äänestäminen onnistuu myös ilman ilmoituskorttia, mutta kuvallinen henkilöllisyystodistus pitää olla mukana.

Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat