Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painostukseen ei saa alistua

Al-Qaidan jahtaama Lars Vilks puolusti täyttä sananvapautta

Kotimaa
 
”Sanotaan rehellisesti, että pelotti” – Lars Vilksin puhetilaisuuteen tullut opiskelija
”Sanotaan rehellisesti, että pelotti” – Lars Vilksin puhetilaisuuteen tullut opiskelija
Poliiseja ja mediaa oli paikalla enemmän kuin yleisöä tiistaina järjestetyssä pilapiirtäjä Lars Vilksin puhetilaisuudessa Helsingissä. Yleisöä oli hieman yli 40 henkeä – kolme heistä kertoi mietteitään perussuomalaisen kansanedustajan järjestämän tilaisuuden alla. Toimittaja, leikkaus: Pekka Mykkänen HS, kuvaus: Leif Rosas.

Kukaan ei täräyttänyt pöytään isoa uutista keskustelutilaisuudessa, jonka kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps) järjesti Helsingin Kaivohuoneella. Teemana oli sananvapauden, itsesensuurin ja turvallisuuden välinen suhde yhä polarisoituneemmassa maailmassa.

Suurin uutinen taisi olla se, että jokainen uutisväline teki tilaisuudesta uutisia, vaikka skuuppeja ei ollut tarjolla. Se oli toki ymmärrettävää, koska tilaisuuden päävieras oli ruotsalainen taiteilija Lars Vilks. Hän joutui kahdeksan vuotta sitten al-Qaidan tappolistalle piirroksesta, joka terrorijärjestön mielestä pilkkasi profeetta Muhammedia.

"Terrorismin pelko sulkee ihmisten suut. Pelolle ei saa kuitenkaan antaa periksi. Väkivallan kanssa ei voi eikä saa neuvotella. Jos siihen sorrutaan, terroristit ovat onnistuneet tavoitteissaan", Lars Vilks korosti.

Hän muistutti, että sananvapaus on ihmisen perusoikeus eikä siitä voi järjestää mitään huutoäänestystä. Hänen mielestään täydellinen sananvapaus on myös taiteen tekemisen välttämätön ehto. "Jos sananvapautta rajoitetaan vähääkään, joudutaan heti pettävälle pohjalle eikä sananvapaus voi enää toteutua. Silloin on jo annettu paholaiselle pikkusormi."

Taiteellisen uransa jo 1970-luvulla aloittanut Lars Vilks palasi keskustelussa useasti kohtaloonsa turvallisuusriskinä. Se on vaikeuttanut hänen julkisia esiintymisiään. Useita keskustelutilaisuuksia on Ruotsissa peruttu.

Vilks kummeksui hivenen sitä, miksi sananvapautta käsittelevä tilaisuus Suomessa piti lopulta järjestää Kaivohuoneella eikä eduskunnan lisärakennuksessa, kuten aluksi oli suunniteltu.

"On outoa, että eduskunta torjuu keskustelun sananvapaudesta ikään kuin painostuksen eli terroriuhan pelosta. Eikö eduskunnan pitäisi olla se viimeinen linnake, joka pitää sananvapauden puolta", Vilks ihmetteli.

Hän lisäsi, että tässä katsannossa ruotsalaiset ovat vielä pelokkaampia.

Mika Ranta HS
Suomessa vierailleen Lars Vilksin mielestä taiteellista ilmaisua ei saa irrottaa yhteydestään.
Suomessa vierailleen Lars Vilksin mielestä taiteellista ilmaisua ei saa irrottaa yhteydestään.
Pilapiirtäjä: "Vasemmistolla pakkomielle monikulttuurisuudesta"
Pilapiirtäjä: "Vasemmistolla pakkomielle monikulttuurisuudesta"
Tappouhkauksia saanut pilapiirtäjä Lars Vilks on pettynyt vasemmistoon, jolla on hänen mukaansa pakkomielle monikulttuurisesta yhteiskunnasta. HS:n kulttuuritoimittaja Jukka Petäjä haastatteli Vilksiä englanniksi (ei tekstitystä). Kuvaus: Leif Rosas. Leikkaus: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat