Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilijat ovat teiden kuntoon tyytymättömämpiä kuin koskaan

Kotimaa
 
Juha Metso
Kouvolan Korialla asuvan Helena Sinkkosen kotitalon viereistä tietä korjattiin maaliskuussa kelirikon takia. Kaikkia vaurioita ei kuitenkaan saatu kuntoon.
Kouvolan Korialla asuvan Helena Sinkkosen kotitalon viereistä tietä korjattiin maaliskuussa kelirikon takia. Kaikkia vaurioita ei kuitenkaan saatu kuntoon. Kuva: Juha Metso

Kuoppia, painaumia ja pehmeää liejua. Talvisään aiheuttamat vauriot näkyvät selvästi Metsäkulmantiellä Kouvolassa.

"Nyt tämä on ihan kohtalaisessa kunnossa, koska tielle on ajettu uutta maata. Maaliskuun alussa jouduttiin vielä ajamaan kotiin toista reittiä," kertoo tien varrella asuva Helena Sinkkonen.

Fakta

Valtio korvaa vähän vahinkoja

 Vuonna 2014 maanteiden tienpitoon liittyviä vahingonkorvaushakemuksia tehtiin koko maassa 1 185.

 Hakemuksista noin puolet liittyi kuoppiin ajoihin.

 Hakemuksista 25 prosenttia hyväksyttiin.

 Valtio korvaa vahingon, jos tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta.

 Huonokuntoinen tie ei pelkästään oikeuta korvaukseen.

 Ohjeita korvauksen hakemiseen saa ely-keskuksen verkkosivuilta: www.ely-keskus.fi.

 Ohjeet ovat Liikenne-osiossa kohdassa Vahingonkorvaukset.

Liikenneviraston kunnossapidon asiantuntijan Vesa Männistön mukaan keväiset tievauriot ovat vuosi vuodelta entistä pahempi ongelma koko Suomessa.

"Kaikkien kuoppien tasaus ei kelirikkoaikana onnistu, koska määrärahat eivät riitä. Samoin vähäliikenteisillä, päällystetyillä teillä voidaan tehdä nykyään lähinnä paikkauksia. Keskitymme siihen, että pidämme keskeisen tieverkon kunnossa", Männistö sanoo.

Korjausten suunnittelu perustuu valtioneuvoston viimeisimpään liikennepoliittiseen selontekoon.

"Kun takavuosina kunnostimme vähäliikenteistä, päällystettyä tieverkkoa ehkä tuhat kilometriä vuodessa, nyt toimenpiteitä tehdään noin sadan kilometrin mittaiselle pätkälle", Männistö sanoo.

Liikenneviraston tiedoista selviää, että vuonna 2011 maanteiden perustienpitoon oli käytettävissä koko maassa 547 miljoonaa euroa. Tänä vuonna määrä on 534 miljoonaa.

Männistön mukaan neljä vuotta sitten Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen vastuualue sai lisäksi 25 miljoonaa euroa tienpitorahaa Kainuun maakuntahallintokokeilun ansiosta.

"Jos lasketaan mukaan kustannusten nousu, niin ehkä todellinen ero vuosien 2011 ja 2015 välillä on 70 miljoonan euron luokkaa", hän arvioi.

Autoilijat ovat huomanneet kehityksen. Liikenneviraston viime kesänä tekemässä tienkäyttäjätutkimuksessa maantieverkon kunto sai historian heikoimmat arviot.

Joka kolmas vastaaja oli tyytymätön maantieverkon tilaan. Raskaan liikenteen kuljettajien keskuudessa lukema oli vielä suurempi, 48 prosenttia.

"Etenkin vähäliikenteisen tieverkon osalta saatiin murskaavat arvosanat, mikä ei tullut yllätyksenä", Männistö sanoo.

Tievahinkojen takia valtiolle tehtyjen korvaushakemusten määrässä entistä heikompi tienpito ei näy.

Korvausasioista vastaavan Lapin ely-keskuksen ylitarkastajan Marja-Lea Hallikaisen mukaan hakemuksia on viime vuosina tullut 1 000–1 200 vuosittain.

"Voi hyvin olla, että hakemusten määrä nousee jossain vaiheessa määrärahojen laskun takia, mutta vielä tällaista johtopäätöstä ei voi tehdä", hän sanoo.

Liikenneviraston mukaan Suomen maanteiden korjausvelka kasvaa vuosittain yli 60 miljoonalla eurolla. Kaikkien teiden korjaaminen priimakuntoon maksaisi nyt arviolta 1,2 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat