Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkuun tulossa Suomen korkein hotelli

Monikäyttöinen 35-kerroksinen tornitalo olisi yli 20 metriä Tampereen Torni-hotellia korkeampi

Kotimaa
 
Helin & co
Havainnekuva Turkuun suunnitellusta hotellista.
Havainnekuva Turkuun suunnitellusta hotellista. Kuva: Helin & co

Turkuun nousee ensi vuosikymmenellä Suomen korkein hotellirakennus, jos Turun kaupungin suunnitelmat toteutuvat. Linnakaupungin kaupunginosaan kaavaillun jopa 110-metrisen ja 35-kerroksisen jättiläisen oli alun perin tarkoitus olla joko asuin- tai toimistorakennus.

"Kaupunkeihin suunnitellaan yhä enemmän monikäyttöisiä hybridirakennuksia. Noin iso rakennus ei toteudu Turussa yhdellä käyttötarkoituksella. Rakennuksessa pitää olla asuinhuoneistoja, toimistotiloja, liikehuoneistoja sekä hotellitiloja", kertoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen Turun kaupungilta.

Tornitalon mahdollistava osayleiskaava on jo hyväksytty, ja asemakaava saadaan käsiteltäväksi ensi vuonna.

Helsingin Jätkäsaareen suunniteltiin 32-kerroksista hotellia, joka supistui kaupunginvaltuuston käsittelyssä 16-kerroksiseksi. Hintsanen ei usko, että Turun tornitalolle käy samoin.

"Turussa, kuten monessa muussa kaupungissa, lähes kaikista rakennussuunnitelmista valitetaan. Tornista ei kuitenkaan valitettu osayleiskaavavaiheessa. Se ehkä kertoo, miten myönteisesti kaupungissa suhtaudutaan korkeaan rakentamiseen."

Kun Turun tornitalo valmistuu ensi vuosikymmenellä, siitä ei tule Suomen korkeinta asuinrakennusta. Helsingin Kalasatamaan ja Espoon Keilaniemeen rakennetaan ja suunnitellaan korkeampia asuinrakennuksia.

Turun torni voittaa kuitenkin viime vuonna valmistuneen Sokos-hotelli Tornin yli 20 metrillä. Tampereella sijaitsevan Suomen korkeimman hotellin korkeus on 88 metriä. "Ei sillä ole sinänsä mitään merkitystä", Hintsanen hymähtää.

Tampereen hotelli on pelkästään hotellikäytössä.

Kaupunki suunnittelee tornihotellin lisäksi useita muita hotellivaihtoehtoja, joita Turku aikoo tukea kaavoituksella.

Kaupunki haluaisi esimerkiksi pienen boutique-hotellin Vanhan Suurtorin laidan historiallisiin rakennuksiin. Vanha Suurtori tunnetaan joulurauhan julistuspaikkana. Toinen mielenkiintoinen paikka olisi Kakolanmäellä, vanhan vankilan kivilinnassa.

"Kaupungissa on paljon keskitasoisia hotelleja, mutta täältä puuttuu parempilaatuisia ja persoonallisia hotelleja."

Tilastojen perusteella kaupungissa ei ole pulaa hotellihuoneista, sillä hotellihuoneiden käyttöaste on Turun seutukunnassa alle 60 prosenttia. Kaupungin mukaan hotellihuoneiden pieni määrä kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi suurien kongressien saamisessa kaupunkiin.

"Matkailun edistäminen on korkealla meidän kaupunkistrategiassa, eli Turku pyrkii saariston kanssa yhteistyössä kesäiseksi Lapiksi", Hintsanen sanoo.

Toni Lehtinen HS
TURKU

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat