Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalitentti täytti Sanomatalon

Puheenjohtajat innostuivat väittelemään Kela-korvausten asemasta. Myös vaateet virkamiesten vähentämisestä jakoivat puolueitten nokkamiesten mielipiteitä: Sipilä puolusti innokkaimmin tuottavuuden parantamista.

Kotimaa
 
HS:n suuri puoluejohtajatentti: Mikä on hyvinvointivaltion hinta?
HS:n suuri puoluejohtajatentti: Mikä on hyvinvointivaltion hinta?
Mitä hyvinvointivaltio saa maksaa? Muun muassa tähän kysymykseen joutuivat vastaamaan kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat HS:n suuressa puheenjohtajatentissä Sanomatalossa tiistai. 1,5 tunnin mittaisen tilaisuuden juonsivat Piia Elonen ja Marko Junkkari HS:n talouden ja politiikan toimituksesta. Kuvaus: Terhi Liimu ja Jani Viskari HS

Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistaina Sanomatalossa tunteet kuumenivat loppupuolella, kun päästiin väittelemään sosiaali- ja terveydenhoidosta ja etenkin yksityisen terveydenhoidon Kela-korvauksista ja niiden säilyttämisestä.

Korvausten pienentämisen tai jopa poistamisen kannalla olivat lappuäänestyksessä vasemmistoliiton, Sdp:n ja vihreiden puheenjohtajat, mutta osa heistäkin lievensi sitten kantaansa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan terveydenhoidossa tulisi päästä yksikanavaiseen rahoitukseen ja vahvistaa julkista puolta, joka ei nyt vedä tarpeeksi, jolloin yksityinen puoli muodostaa ohituskaistan rikkaille.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan nykyinen malli on tehoton ja rahoituksen pitäisi tulla yhdestä potista. Sen alla voisi olla täydentävää tarjontaa esimerkiksi hammaslääkäripalveluissa: "Muuten julkinen puoli on kusessa."

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan julkisen sektorin tulee olla terveyspalveluiden pääjärjestäjä, mutta yksityinen voi täydentää sitä, jolloin osa Kela-korvauksista voisi säilyä.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen varoitti, että jos Kela-korvaukset romutetaan, siitä koituisi lisää julkisia kustannuksia eikä esimerkiksi gynekologipalveluita olisi riittävästi.

Räsäsen mukaan suurituloiset pystyvät kyllä itsekin maksamaan osan kustannuksista.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan hyvätuloiset ja varakkaat voisivat itsekin maksaa esimerkiksi hammashoitonsa ja lääkkeensä, mutta hän ei halunnut asettaa mitään tulorajaa. Stubb tosin mainitsi esimerkkinä mediaanitulon, joka on noin 40 000 euroa vuodessa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä taas ei halunnut lähteä asettamaan vastakkain julkista ja yksityistä tai poistamaan oitis Kela-korvauksia.

Myös Arhinmäki myönsi lopulta, että "olisi sekopäistä" päättää Kela-korvausten poistamisesta esimerkiksi vuonna 2016. Järjestelmään tarvitaan Arhinmäen mukaan laajempi muutos.

Vastakkainasettelua syntyi tiistain keskustelussa muutenkin julkisen sektorin koosta, josta keskusta on esittänyt vähennettäväksi jopa 20 000–30 000 virkamiestä.

Mutta mistä heitä tarkkaan ottaen vähennettäisiin?

Sipilä otti esimerkiksi tutun verohallinnon, jossa temppu onkin jo tehty: "Vaikeinta väen vähentäminen on hoitoalan tehtävissä."

Toisaalta Sipilä sanoi, ettei näe tehtävää, jossa tuottavuutta ei voitaisi parantaa. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsi koulutuksen ja opetuksen, jossa voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän verkko- ja etäopetusta.

"Pitääkö vanhusten luona käydä viisi eri henkilöä?" Sipilä kysyi ja sai Räsäsen muistuttamaan, että vanhustenhoitoon tarvitaan vastakin lisää hoitajia, vaikka painoa siirrettäisiin laitoksista koteihin. Myös turvallisuudesta ja poliisien määrästä pitää huolehtia, Räsänen linjasi.

"Oli hyvä, Päivi, että otit nuo esille, mutta silti voidaan pyrkiä puolen prosentin tuottavuuden parantamiseen", Sipilä sanoi.

Sekä Arhinmäki että Niinistö puolustivat suomalaista virkakuntaa, kuten opettajia ja poliiseja. "Suomessa on vähiten virkamiehiä Euroopassa", Arhinmäki väitti. Niinistön mukaan on jopa loukkaavaa pitää Suomen julkista sektoria erityisen pöhöttyneenä.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund muistutti itse toteuttaneensa väen vähentämistä Puolustusvoimissa. Haglund ei uskonut, että valtiolta voitaisiin karsia kymmeniätuhansia työntekijöitä, vaikka heitä eläköityy hänen mukaansa kymmenessä vuodessa 13 000.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini purkaisi ensi töikseen kuntaliitosten yhteydestä viiden vuoden irtisanomissuojan, joka usein vielä ketjutetaan, kun uusia liitoksia tehdään.

Juhani Niiranen HS
Puheenjohtajat Alexander Stubb, Timo Soini, Juha Sipilä, Paavo Arhinmäki, Antti Rinne, Carl Haglund, Ville Niinistö ja Päivi Räsänen houkuttelivat Sanomatalon Mediatorille vaalitenttiin tiistaina lähes 500-päisen yleisön.
Puheenjohtajat Alexander Stubb, Timo Soini, Juha Sipilä, Paavo Arhinmäki, Antti Rinne, Carl Haglund, Ville Niinistö ja Päivi Räsänen houkuttelivat Sanomatalon Mediatorille vaalitenttiin tiistaina lähes 500-päisen yleisön.
Helsingin Sanomien vaalitentin juonsivat politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja uutistuottaja Piia Elonen.
Helsingin Sanomien vaalitentin juonsivat politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja uutistuottaja Piia Elonen.
Puoluejohtaja, ketkä kaipaavat kipeimmin apua?
Puoluejohtaja, ketkä kaipaavat kipeimmin apua?
Puolueiden puheenjohtajat joutuivat valitsemaan HS:n vaalitentissä yhden ihmisryhmän, jonka tilanne kaipaa kipeimmin parannuksia. Moni lupasi apua työttömille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat