Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hammaslääkäripula on helpottumassa, paikoin yhä vajetta

Kuopiosta valmistuu tänä keväänä uusia hammaslääkäreitä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Lauri Tuuliainen ja Aino Keränen opiskelevat Kuopiossa uudelleen käynnistetyssä hammaslääkärikoulutuksessa. He valmistuvat keväällä ja siirtyvät työmarkkinoille, joilla riittää vielä töitä.
Lauri Tuuliainen ja Aino Keränen opiskelevat Kuopiossa uudelleen käynnistetyssä hammaslääkärikoulutuksessa. He valmistuvat keväällä ja siirtyvät työmarkkinoille, joilla riittää vielä töitä. Kuva: Akseli Muraja

Yhä uutuuttaan kiiltävä opetusklinikka on lähes viiden vuoden aikana tullut tutuksi hammaslääkäreiksi pian valmistuville Aino Keräselle ja Lauri Tuuliaiselle. Kaksikko ahertaa vielä kevään Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa, sitten työelämä kutsuu.

Keränen ja Tuuliainen kuuluvat parinkymmenen hammaslääkäriopiskelijan joukkoon, jotka valmistuvat ensimmäisinä hammaslääkäreiksi Kuopiosta yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Fakta

4 600 hammaslääkäriä

 Suomessa on noin 4 600 hammaslääkäriä. Terveyskeskuksissa oli viime syksynä noin 2 056 hammaslääkärin ja 220 erikoishammaslääkärin vakanssia.

 Noin miljoona aikuista käy vuosittain hammashoidoissa yksityisvastaanotoilla ja noin miljoona terveyskeskuksissa. Lasten hampaat hoidetaan terveyskeskuksissa.

 Eniten hammaslääkäreitä jää eläkkeelle vuonna 2020, noin 190. Vuosittain valmistuu noin 157 hammaslääkäriä. Lisäksi ulkomailla valmistuneita laillistetaan Suomessa. Koulutuksen aloituspaikkoja on 185.

Hammaslääkärikoulutus lakkautettiin Kuopiossa vuonna 1998 ja aloitettiin uudelleen 2010 helpottamaan Itä-Suomen pahaa hammaslääkäripulaa.

"Tämä porukka pääsee vielä hyvin valitsemaan työpaikkansa", sanoo hammaslääketieteen yksikön johtaja, professori Liisa Suominen.

Hammaslääkärivaje on helpottumassa myös valtakunnallisesti. Ulkomailta Suomeen muuttaneet hammaslääkärit ovat parin vuoden ajan paikanneet hammaslääkäreiden vähentynyttä määrää.

"Suomessa pitäisi olla riittävästi hammaslääkäreitä, kun katsotaan koko maan tilannetta, mutta meillä on isot alueelliset erot. Tämä on ongelma", sanoo Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki.

Hammaslääkäreiden saaminen tietyille alueille on yhä haasteellista etenkin Itä-Suomessa. Koivumäen mukaan hankalin tilanne on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä. Hammaslääkärivaje vaivaa paikoin myös Keski-Suomessa ja Satakunnassa. Sen sijaan Hus-alueella on hammaslääkäreistä jo lähes ylitarjontaa.

Hammaslääkäriliiton viime vuoden työvoimaselvityksen mukaan terveyskeskuksista puuttui viime vuonna 139 hammaslääkäriä, joten vaje oli 6,8 prosenttia. Edellissyksynä se oli yli 9 prosenttia.

Hammaslääkäriliiton tutkimuksen mukaan vastavalmistunut hammaslääkäri hakeutuu yleensä töihin terveyskeskukseen lähelle opiskelukaupunkiaan. Kuopiosta valmistuvien toivotaan helpottavan tilannetta Kainuun ja Kaakkois-Suomen välisellä alueella.

"Valmistuvalla kurssilla on paljon opiskelijoita Itä-Suomesta ja Keski-Suomesta. Iso osa heistä varmaan jää tälle alueelle", Liisa Suominen kertoo.

Keski-Suomesta kotoisin oleva Keränen ja kuopiolaislähtöinen Tuuliainen toivovat työllistyvänsä kotiseuduilleen. Tulevana kesänä Keränen työskenteleekin Jyväskylän seudulla. Tuuliainen on hetken töissä Sysmässä ja Hartolassa mutta palaa sitten Kuopioon.

"Sekin vaikuttaa, mistä puoliso saa töitä", Tuuliainen pohtii tulevaa sijoittumistaan.

Kuopion hammaslääkäriopiskelijoita on kyselty töihin jo opiskeluaikana, mutta Keräsen mukaan kyselyt ovat vähentyneet.

"Se ei riitä, että koulutetaan enemmän hammaslääkäreitä, jos samaan aikaan leikataan suun terveydenhuollosta. Kunnilla ei ole varaa palkata hammaslääkäreitä", hän sanoo.

Jaakko Koivumäen mukaan hammaslääkäreiden työtilanteeseen vaikuttavat kuntien säästöt sekä kysynnän väheneminen. Tiukassa taloustilanteessa kunnat eivät täytä kaikkia virkoja, ja taantuman aikana ihmiset säästävät yksityisistä hammashoitopalveluista. Yksityisklinikkakäyntejä saattaa karsia myös valtion nipistys hammashoidon Kela-korvauksista.

Koivumäen mukaan yksityispuolella käydään jo hintakilpailua. Hammashuollon yksityisklinikoilla tapahtuu myös samaa kuin lääkäri- ja eläinlääkäripalveluissa: klinikat ketjuuntuvat.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat