Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio ja syyttäjä täysin eri mieltä näytöstä

Seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvä oikeudenkäynti on loppusuoralla

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Käräjäoikeus antaa tuomionsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä 2. kesäkuuta.
Käräjäoikeus antaa tuomionsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä 2. kesäkuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kolme kuukautta kestäneessä Trevoc-oikeudenkäynnissä kuultiin keskiviikkona ensimmäiset loppulausunnot.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustus ja syyttäjä ovat loppulausuntojen valossa täysin eri mieltä kaikesta: sekä jutun näytöstä että oikeudellisista tulkinnoista.

Syyttäjän mukaan on selvää, että Aarnio valmisteli Helsingin poliisin seurantalaitehankintoja Trevocilta. Aarnion puolustuksen mukaan taas on selvää, ettei Aarniolla ollut hankinnoissa mitään roolia.

Yksimielisyys tuntui vallitsevan vain siitä, että Helsingin poliisi todella tarvitsi seurantalaitteita ja että Trevocin laitteet olivat teknisesti hyviä.

Syyttäjä Mikko Männikön mukaan nämä seikat eivät kuitenkaan horjuta syytteitä.

"Edes parasta myydäkseen ei saa lahjoa, eikä esteellinen virkamies saa osallistua hankintaan."

Männikkö sanoi jo kirjallisten todisteiden osoittavan, että Aarniolla oli rooli sekä poliisin laitehankinnoissa että Trevocissa.

Männikkö kyseenalaisti Aarnion kertomuksen siitä, että tämä olisi vain toiminut jonkun tietolähteensä välikätenä. Männikön mukaan kyse oli savuverhosta, jonka avulla Aarnio kierteli kysymyksiä.

"Kun Aarnio sanoo, että liikemies on tietolähde, hän voi jättää vastaamatta kaikkiin epäselvyyksiin."

Männikön mukaan Aarnio junaili sijoituksen todellisuudessa United Brotherhood -jengin johtohahmon Keijo Vilhusen kanssa.

Todisteena on Vilhusen esitutkintakertomus, ja sitä tukevat sijoitukseen osallistuneen siskon oikeudessa kertomat asiat.

Aarnion puolustuksen mukaan syyttäjä ei ole pystynyt näyttämään toteen yhtäkään syytekohtaa.

Asianajaja Riitta Leppiniemen loppulausunnosta nousi esiin kaksi keskeistä ajatusta. Ensimmäinen on, että jos Aarnion versio tapahtumien kulusta liikemiessijoittajineen on mahdollinen, syytteet pitää hylätä. Syyttäjällä on omasta versiostaan täysi näyttötaakka.

Toinen on se, ettei Vilhusen esitutkintakertomusta voi käyttää ratkaisevana näyttönä, koska häntä ei ole kuultu oikeudessa.

Leppiniemen mukaan ei myöskään ole mitään näyttöä siitä, että Vilhunen ja Aarnio olisivat edes tavanneet rahoitusjärjestelyjen aikaan vuonna 2009, vaikka molempien teletietoja on käyty tarkkaan läpi huumejutun tutkinnan yhteydessä.

Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman asianajajana toimiva Teppo Laine taas korosti, että jos yhtiön rahoituskuviossa tai Helsingin poliisin hankinnoissa on jotain vilpillistä, Patama ei ole siitä tiennyt. Hän ei ole tiennyt mitään esimerkiksi Vilhusen osuudesta rahoitusjärjestelyihin.

Laineen mukaan Patama on luottanut Aarnioon. Hänen kauttaan Patama sai tiedon rahoittajan löytymisestä.

Laineen mukaan Aarnio on myös sanonut Patamalle, ettei hänellä ole mitään tekemistä Helsingin poliisin Trevoc-hankintojen kanssa.

Laine sanoi, ettei Aarnion lahjomisessa olisi edes ollut mitään järkeä, koska Helsinki oli joka tapauksessa tekemässä hankintoja.

Vilhusen ja muiden syytettyjen loppulausunnot kuullaan torstaina.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa 2. kesäkuuta. Sen jälkeen alkaa Aarnion huumesyytteitä koskeva oikeudenkäynti.

Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet myös niin sanotussa hasistynnyrijutussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat