Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvasienet odottavat kunnollisia kevätsateita

Etelä-Suomen korvasienikausi alkaa näinä päivinä. Kuiva kevät voi vähentää korvasienten määrää.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS / HS
Korvasienet viihtyvät muun muassa metsäpolkujen varsilla ja avohakkuuaukioilla.
Korvasienet viihtyvät muun muassa metsäpolkujen varsilla ja avohakkuuaukioilla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS / HS

Luonnossa liikkuvien kannattaa tarkentaa katsettaan, sillä korvasienikausi on alkamassa näinä päivinä. Ensimmäisiä korvasieniä voi löytää jo huhtikuun viimeisinä viikkoina.

"Perinteisesti parasta korvasieniaikaa on toukokuu, mutta Etelä-Suomessa korvasieniä voi löytää hieman aiemmin", kertoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Korvasienten määrä vaihtelee vuosittain paljon. Vielä tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka paljon korvasieniä kasvaa tämän kevään aikana. Korvasienten satoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka nopeasti lumi sulaa pois.

Korvasieni pitää hitaasti sulavasta lumesta, jolloin se saa kosteutta. Vaikka lumet olisivat hävinneet vauhdilla, sienisatoa voivat kasvattaa kunnolliset kevätsateet. Myös kevään nopea lämpeneminen on korvasienten kasvulle haitaksi, sillä korvasieni viihtyy viileässä.

"Kuiva kevät on korvasienelle ongelma. Se tekee alkiot jo syksyllä, ja niiden kasvu edellyttää kosteutta", Salo sanoo.

Korvasieniä kannattaa etsiä esimerkiksi sellaisilta avohakkuuaukioilta, joiden hakkuusta on kulunut muutamia vuosia. Sieni ei kuitenkaan viihdy hakkuupaikoilla, jos ne ovat ehtineet jo pusikoitua. Hyviä kasvupaikkoja ovat myös metsäpolkujen varret.

"Olennaista on, että maan pinta on jollakin tapaa rikkoontunut. Korvasieniä kannattaa etsiä myös hirvien ja kauriiden jalanjäljistä", Salo sanoo.

Ennen kuin korvasieniä voi käyttää, ne on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä vähintään viisi minuuttia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan sienet ja vesi ovat oikeassa suhteessa, kun sieniä on yksi osa ja vettä kolme osaa.

Molempien keittokertojen jälkeen sienet on huuhdeltava hyvin ja runsaalla vedellä. Myös kuivatut korvasienet on keitettävä liotuksen jälkeen kahteen kertaan, samoin tuoreetkin sienet.

Korvasienten keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Korvasieni on käsiteltävä huolellisesti, koska käsittelemätön sieni sisältää gyromitriinia. Se aiheuttaa akuutin myrkytyksen, jonka vaikutus kohdistuu maksaan, ruoansulatuselimiin ja keskushermostoon.

Gyromitriini on kuitenkin haihtuva ja vesiliukoinen yhdiste, minkä vuoksi se saadaan oikealla käsittelyllä pois sienistä lähes kokonaan.

Korvasienten keittämisen aikana on huolehdittava hyvästä tuuletuksesta. Käsittelemättömiä korvasieniä ei myöskään pidä säilyttää kosketuksissa muiden elintarvikkeiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat