Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteisörahoitukseen viisitoista tiedehanketta

Mesenaatti.me:n ohjelmassa on mukana esimerkiksi planetaarioelokuva ja tiedeuutispalvelu

Kotimaa
 

Suomalainen joukkorahoituspalvelu Mesenaatti.me julkisti keskiviikkona hankkeet, jotka ovat mukana tieteen yhteisörahoitusohjelmassa. Mukaan on valittu viisitoista hanketta eri tieteenaloilta.

Käytännössä hankkeet keräävät kampanjalla rahoitusta Mesenaatti.me-palvelussa. Hankkeiden tekijät saavat myös koulutusta tehokkaan joukkorahoituskampanjan toteuttamiseen. Ohjelman rahoittaa Koneen Säätiö.

"Säätiö ei tässä tapauksessa rahoita kampanjoita vaan koko ohjelmaa", sanoi säätiön tiedeasiamies Kalle Korhonen hankkeiden julkistustilaisuudessa Helsingin yliopistossa keskiviikkona.

"Tiederahoitus on tällä hetkellä aika jumissa. Olemme siksi innoissamme mahdollisuudesta löytää uusia tapoja saada rahoitusta tieteelle."

Hankkeista valtaosa on luonnontieteiden eri aloilta. Mukana on lähempänä perustutkimusta olevia hankkeita ja enemmän soveltavaa tutkimusta.

"Tuntui, että kaikki hankkeet sopivat erityisen hyvin tähän ohjelmaan. Kaikilla tekijöillä on missio tai intohimo aiheeseensa", sanoi Pauliina Seppälä, yksi Mesenaatti.me:n perustajista.

Hankkeita ovat esimerkiksi siirrettävä laboratoriokontti kierrätysmuovin puhdistamista varten, ensimmäinen Suomessa tehty suuren yleisön planetaarioelokuva, Venäjän Turjanrannan pomorikylien tutkimushanke, taiteilijoiden ja kvanttifyysikoiden yhteisiä workshopeja järjestävä hanke ja tiedeuutisia tuottava Tiedetuubi.

Yksi hankkeista on nimeltään Quantified Employee. Työterveyslaitoksen hankkeessa selvitetään, miten erilaisia mittausmenetelmiä voitaisiin hyödyntää työn kehittämisessä.

"Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia kehittämään omaa hyvinvointiaan erilaisilla mittausmenetelmillä. Esimerkiksi sykemittarit, unen mittaaminen, ruokapäiväkirjat ja tietokoneiden lokit kehittyvät ja yleistyvät koko ajan. Haluamme tutkia, voisiko tätä mittaustyötä hyödyntää työn kehittämisessä", sanoo Työterveyslaitoksen kehittämispäällikkö Teppo Valtonen.

Valtonen kertoo, että projektin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus selvittää, mitä ihmiset yleensä mittaavat ja mitä he ovat valmiita mittaamaan.

"Keskitytään siihen, miten työntekijät suhtautuvat itse keräämänsä datan käyttämiseen. Ovatko työntekijät valmiita jakamaan mittausvälineiden keräämää dataa työyhteisölle?"

Mittausmenetelmien lisääntyessä tietoturva on usealle yhä tärkeämpi arvo.

"Uskon, että mittaamisen lisääntyminen on vääjäämätöntä. Jokaisen taskussa on kännykkä, joka mittaa vaikka mitä koko ajan. Kysymys on siitä, kuka sitä dataa käyttää. Jos emme ole varovaisia, on helppo keksiä negatiivisia käyttötapoja."

Valtonen ei usko työntekijöiden haluavan luovuttaa henkilökohtaista dataa työnantajalle.

"Ammattijärjestöt voisivat olla tässä puolueeton taho, joka toimisi tukena työntekijälle ja kontaktina työnantajaan päin", Valtonen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat