Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa haluaa leikkauksia ja veroja, ei lisävelkaa

Kaksi kolmesta suhtautuu varauksellisesti talouden sopeuttamiseen velanotolla

Kotimaa
 

Suomalaisten mielipiteet talouspolitiikasta myötäilevät kotimaista valtavirtaa. Näin voi päätellä tuoreesta HS-gallupista, jonka mukaan valtaosa suomalaisista sopeuttaisi valtiontaloutta veronkorotusten ja leikkausten yhdistelmällä.

Samalla suomalaiset varoisivat velkaelvytystä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluin 23. 2.–2. 4. 2015.

 Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 002. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Päättyvän vaalikauden alussa hallitus sopi, että velkaantumista aletaan hillitä korottamalla veroja ja leikkaamalla menoista. Talouspoliittisessa keskustelussa esiintyi sen jälkeen vahvasti ajatus, että puolet toimista olisi veronkorotuksia ja puolet leikkauksia. Nyt ajatusta kannatetaan kaikissa väestöryhmissä.

Kahden tavan yhdistelmä on kaikissa tutkituissa ryhmissä enemmistön suosima keino. Sitä suosii peräti 70 prosenttia.

Vain yrittäjät, kokoomuslaiset ja perussuomalaiset suosivat hieman muita useammin pelkkiä menojen leikkauksia. Ainoastaan leikkauksilla sopeutuksen hoitaisi yhteensä 22 prosenttia.

Lähimpänä kokoomuslaisia saneerauspolitiikan kannattajia olivat perussuomalaiset, joista 32 prosenttia suosii menojen leikkauksia. Kokoomuksen kannattajien luku oli 37 prosenttia.

Keskustalaisista 25 prosenttia keskittyisi leikkaamiseen, mutta Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajissa osuus on alle 10 prosenttia.

"En pidä tätä yllätyksenä. Tavallaan tämä heijastaa sitä kuvaa, joka puolueiden linjoista tulee", toteaa Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund. "Mielenkiintoista olisi, jos vastaajille annettaisiin tietoa Suomen veroasteesta verrattuna muihin valtioihin."

Suomessa on eurooppalaista keskiarvoa kovempi verotus.

Suomalaisten enemmistö katsoo kuitenkin olevansa oikealla, joten leikkaajien osuus voisi olla suurempikin. Grönlund huomauttaa lisäksi, että vastaavissa kyselyissä ihmisten on vaikea muodostaa yksittäisistä kysymyksistä kokonaiskuvaa.

Elvyttämiseen kansalaiset tuntuvat suhtautuvan varauksin. HS-gallupissa melkein kaksi kolmesta suomalaisesta vastustaa elvytystä lisävelalla.

"Viesti, joka tulee politiikoilta ja monilta asiantuntijoilta, on hyvin sisäistetty. Velkaantumisen vauhti on kova."

Haastatelluille kerrottiin kysymyksen aluksi, että valtiolla on velkaa lähes 100 miljardia euroa. Vain seitsemän prosenttia oli tätä taustaa vasten täysin samaa mieltä elvytyksen mielekkyydestä. Suopeimpia ovat nuoret aikuiset, vaikka alle 25-vuotiaat vastustavat velkaantumista eniten. Elvyttäjät ovat enemmistö ainoastaan vasemmistoliiton kannattajien joukossa.

TNS Gallup selvitti HS:n toimeksiannosta mielipiteitä myös kunnallisten palveluiden siirtämisestä maakunnan organisaation hoidettavaksi.

Peruskoulun ja päivähoidon pitäisi suomalaisten mielestä säilyä kunnan käsissä. Liikuntatoimikin mainittiin selvästi harvemmin kuin eniten suosiota keränneet tehtävät. Toisen asteen koulutus sijoittuu karkeasti gallupin puoliväliin.

Suomalaisten niukka enemmistö eli 51 prosenttia olisi puolestaan valmis siihen, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjille annettaisiin maakuntien kokoisilla alueilla verotusoikeus. Palveluiden tällaisen rahoittamisen tyrmäsi 14 prosenttia tutkimukseen osallistuneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat