Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö korosti uskottavaa puolustusta

Vaalikauden päättäjäiset pidettiin poikkeuksellisesti Finlandia-talossa

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Sauli Niinistö poistui puhujakorokkeelta kokoomuksen eduskuntaryhmän ohi. Vaalikauden päättäjäiset pidettiin Finlandia-talossa Eduskuntatalon remontin takia.
Sauli Niinistö poistui puhujakorokkeelta kokoomuksen eduskuntaryhmän ohi. Vaalikauden päättäjäiset pidettiin Finlandia-talossa Eduskuntatalon remontin takia. Kuva: Juhani Niiranen HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Suomen puolustuskyvyn varmistamisen tärkeyttä puhuessaan eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä keskiviikkona.

"Tämä tulee edellyttämään päätöksiä ja toimenpiteitä."

Niinistö puhui Venäjän ja lännen välien kiristymisestä lähes kylmän sodan partaalle. Eurooppa on siirtymässä "defensiiviseen turvallisuuspolitiikkaan".

Niinistö sanoi, että Suomen perusratkaisut puolustuskykynsä ylläpitämisessä ovat olleet oikeita. "Nyt edessä on uusi haaste: kansallisen puolustuskykymme ajantasaisen suorituskyvyn varmistaminen."

"Viimeaikaiset tapahtumat ovat muistuttaneet meitä siitä, että kansallinen turvallisuus edellyttää monipuolisia valmiuksia ja riskien hallintaa. Tämä tarkoittaa muun muassa ajantasaista tiedustelukykyä ja sen vaatimaa lainsäädäntöä", Niinistö sanoi.

"Uskottava puolustus on ulkopolitiikan liittolainen."

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) varoitteli omassa puheessaan "sapelinkalistajista ja uhmakkaista puheenvuoroista".

"Suomen aseman ja ulkoisen luotettavuuden kannalta on merkityksellistä, että kaikki keskeiset toimijat kulkevat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhtä jalkaa ja lähettävät samoja viestejä", Heinäluoma sanoi.

Hän ei yksilöinyt kritiikkiään mutta saattoi viitata äskeiseen Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoitukseen, jossa kehotettiin varautumaan Venäjän uhkaan pohjoismaista puolustusyhteistyötä tiivistämällä.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) huomautti puheiden jälkeen kahvikupin äärellä, että Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoituksessa ei ollut mitään uutta Venäjä-kritiikkiä. Siinä todettiin, että venäläiset sotilaslentokoneet ovat aiheuttaneet vaaraa siviili-ilmailulle.

"Lentoliikenteen kansainvälinen järjestöhän varoitti taas tällä viikolla siitä, että on ollut vaaratilanteita. Näihin muun muassa tartuttiin, mutta eihän siinä mitään uutta ole."

Haglund oli tyytyväinen, että Niinistö kehui puolustusvoimauudistuksen tehostaneen toimintaa ja säästäneen kustannuksia.

Haglund sanoi olevansa Niinistön kanssa "täsmälleen samaa mieltä" siitä, ettei kenenkään etua palvelisi se, että Suomen ja Venäjän keskinäisiä suhteita ryhdyttäisiin tarkoituksellisesti rapauttamaan.

"Niinistö halusi alleviivata, että on tärkeää, että ylläpidetään suhteita. Siitä kaikki ovat samaa mieltä", Haglund kommentoi.

Kesällä Niinistö peräsi Alexander Stubbin (kok) aloittavalta hallitukselta jämeriä toimia rakenteiden uudistamiseksi. Niinistö ei puuttunut hallituksen epäonnistumiseen mutta moitti hallitusta selittelystä ja toivoi parempaa politiikkaa.

Hän sanoi, että hokema "politiikka on rikki" ei kerro mitään. Myöhemmin hän lisäsi, ettei tiennyt sen olevan kokoomuksen vaalilause.

Valtiopäivien avajaiset pidetään Finlandia-talossa kahden viikon kuluttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat