Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntaliitto haluaa löytää vuoden 1967 kotikuuset

Kuuset istutettiin itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi

Kotimaa
 
Kotikuusen tunnistaa puun juurella olevasta kuparilaatasta.
Kotikuusen tunnistaa puun juurella olevasta kuparilaatasta.

Kasvaako kotipihallasi komea kuusi, joka on istutettu vuonna 1967? Nyt kuusen elämänvaiheista ja istutuksesta kaivataan tietoa ja valokuvia.

"Vuonna 1967 monelle kotipihalle istutettiin Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlakuusia. Niitä kutsutaan kotikuusiksi", kertoo toiminnanjohtaja Mika Vanhanen kestävän kehityksen Eno-verkkokoulusta.

Verkkokoulu etsii nyt näitä kuusia, joita on kotipihojen lisäksi esimerkiksi kunnantalojen ja koulujen pihoilla. Niitä istutettiin yli 30 000. Kotikuusille on avattu Facebook-sivusto, jonne voi lähettää kuvia ja tietoa kotikuusista.

Etsintöihin osallistuu myös Kuntaliitto, joka on välittänyt kuntiin etsintäkuulutuksen kotikuusista.

Kotikuusen erottaa kuparilaatasta, joka on puun juurella. Laatassa on teksti "Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana".

Kuusia etsitään nyt siksi, että tarkoituksena on kerätä lisätietoa vuoden 1967 puunistutuksesta ennen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta 2017.

Silloin Suomessa istutetaan taas puita juhlan kunniaksi. Eno-verkkokoulu vetää Tulevaisuuden kuusi -kampanjaksi nimettyä puunistutuskampanjaa.

Kotikuusten taimia istutettiin aikoinaan kuntiin eri puolilla maata, ja moni kasvaa edelleen.

"Tähän mennessä kotikuusia on löydetty melkein sadasta kunnasta eri puoli Suomea", Vanhanen kertoo.

Kaikki kotikuuset eivät ole säilyneet. Vuosikymmenten aikana kuusentaimista kasvoi tuuheita kuusia, joita on myös kaadettu.

"Olen saanut viestejä ihmisiltä, jotka vasta puun kaatamisen jälkeen huomasivat muistolaatan. Jotkut ovat katuneet puun kaatamista ja istuttaneet tilalle uuden", Vanhanen sanoo.

Kuntaliitto on lähettänyt etsintäkuulutuksen kunnille, sillä ne ovat mukana 100-vuotisjuhlassa. Kunnat osoittavat istutuspaikkoja ja kannustavat esimerkiksi kouluja osallistumaan puiden istutukseen.

Vuonna 2017 ei kuitenkaan istuteta pelkästään juhlakuusia.

"Puulajin voi valita itse, kunhan se kuuluu Suomen puulajistoon", Vanhanen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat