Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien lapset kotihoidossa muita pidempään – päivähoito tukisi kotoutumista

Maahanmuuttajien lapset aloittavat päivähoidossa kantaväestöä myöhemmin

Kotimaa
 
Laura Oja
Valkovenäläistaustainen Tanja Uimonen pelkäsi aluksi, ettei tytär Emilia Uimonen opi päiväkodissa suomea, koska tämä ystävystyi heti toisten venäjänkielisten kanssa. Perheen kotikieli on venäjä.
Valkovenäläistaustainen Tanja Uimonen pelkäsi aluksi, ettei tytär Emilia Uimonen opi päiväkodissa suomea, koska tämä ystävystyi heti toisten venäjänkielisten kanssa. Perheen kotikieli on venäjä. Kuva: Laura Oja

Maahanmuuttajat hoitavat lapsiaan kotona kantaväestöä pidempään, joten lapset aloittavat päivähoidon keskimääräistä myöhemmin. Etenkin pakolaisperheet käyttävät kotihoidon tukea muita pidempään, kertoo tänään perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistava tutkimus.

Kotihoidon tuki on tarkoitettu alle kolmivuotiaiden ja heidän alle kouluikäisten sisarustensa hoitoon.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 1999–2007 syntyneistä lapsista maksettua kotihoidon tukea kantaväestössä ja eri maahanmuuttajaryhmissä.

Kotihoidon tuen käytön taustalla on vanhempien valinta työn ja kodin tai koti- ja päivähoidon välillä.

"Maahanmuuttajien on usein vaikeampi työllistyä, mikä voi johtua esimerkiksi kielitaidosta tai syrjinnästä. He valitsevat kantaväestöä useammin lasten kotihoidon tuen ja työttömyyden väliltä", arvioi Kelan tutkija Jussi Tervola.

Tervolan mukaan joissakin maahanmuuttajaperheissä lasten kotihoitoon voi olla myös kulttuurisia syitä. Perinteisten sukupuoliroolien mukaan perheen äidin ei ole välttämättä sopivaa pyrkiä työelämään, etenkin jos mies ei käy töissä.

Pitkä kotihoito voi vaikuttaa vanhemman ja lapsen kotoutumiseen. Päivähoidosta on lapsille hyötyä kielen oppimisessa.

"Tutkimusten mukaan lapset saavat päivähoidossa paremmat kouluvalmiudet. Alaluokkien koulumenestyksellä voi olla kauaskantoiset vaikutukset jopa loppuelämään", Tervola sanoo.

Jo alle kolmivuotiaiden maahanmuuttajalasten päivähoidolla näyttää olevan vaikutusta koulumenestykseen.

Tervolan mukaan Suomessa ei ole juuri keskusteltu siitä, miten lasten kotihoidon tukeminen vaikuttaa maahanmuuttajaperheiden kotoutumiseen. Norjassa kotihoidon tuen yläikärajaa laskettiin kolmesta kahteen vuoteen muun muassa kotoutumiseen liittyvistä syistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat